Top 2000

Altijd maar weer Queen op nummer één: waarom?

31 december 2019 07:12 Aangepast: 31 december 2019 07:25
Freddie Mercury, zanger en frontman van Queen. Beeld © Getty Images

'Mamaaaaaaaaaaaa, just killed a maaaaaaaan.' Met die woorden luiden we al jarenlang het nieuwe jaar in. Bohemian Rhapsody van Queen wordt elk jaar weer door massa's mensen richting de eerste plek gestemd in de Top 2000. Maar: waarom eigenlijk? Is dit nummer nou écht zo goed?

Het mag geen verrassing meer worden genoemd dat ook dit jaar Bohemian Rhapsody van Queen weer op de eerste plek staat. Vaste prik, op de jaren 2005, 2010, 2014 en 2015 na, toen werd het nummer even van zijn troon gestoten

'Voor iedereen'

Maar de andere jaren: elke keer plek één. Hoe kan dat? Is heel Nederland Queen-fan? 

"Het nummer heeft voor iedereen wat wils", zegt Simone Driessen, mediawetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Het heeft heel veel stijlen in zich: zowel rock als pop als opera. Bovendien zijn er veel stukjes die je lekker kunt meezingen, maar er zitten ook sterke muzikale stukken in. Door die diversiteit spreekt het een brede doelgroep aan."

Ook Wouter Capitain, muziekwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, zegt dat het nummer 'een echte uitblinker' is. "Het is een rijk, muzikaal lied, met grote contrasten, waardoor het opvalt."

'We hebben de klok ingeruild voor Queen'

Ook de bedenker van de Top 2000, Kees Toering, kan er niet omheen: Bohemian Rhapsody blijft Nederlands favoriet. "Ik denk dat niet alleen de Top 2000 een traditie is geworden, maar ook dit nummer van Queen op de eerste plek", zei hij eerder tegen RTL Nieuws.

"Bij een traditie horen vaste elementen. Een radiotune, een naam die niet verandert. Dus ook een eerste plek die nagenoeg niet verandert."

Volgens Toering leent het nummer zich ook uitstekend voor het aftelmoment. "Er zit een gong in het nummer, die geeft een beetje het gevoel van aftellen. Ik denk dat Bohemian Rhapsody voor heel veel mensen de klok op tv heeft vervangen."

Wanneer is iets 'mooi'? 

Maar of iets een goed lied is, is natuurlijk afhankelijk van smaak. En van welke maatstaven je hanteert, legt Capitain uit. "Een nummer kan heel origineel zijn, of gewoon erg populair bij een grote groep mensen, of juist virtuoos of vooral muzikaal. En als we zo objectief mogelijk naar Bohemian Rhapsody kijken, kunnen we concluderen dat dat lied alle die elementen in zich heeft."

Maar of het echt het állerbeste nummer ooit is, dat betwijfelt Capitain. "Er zijn ook nog wel andere bands die muziek maken die in de buurt komt." Zo is Child in Time van Deep Purple de favoriet van de muziekwetenschapper zelf. Vooral vanwege de muzikaliteit en de sterke spanningsboog.  

"Maar bijvoorbeeld Michael Jacksons Black or White is ook origineel, muzikaal, virtuoos én populair." Bovendien: het bevat zowel rock als hiphop, dus óók meerdere stijlen. "Maar dat nummer is niet zo radicaal en onconventioneel als Bohemian Rhapsody."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Queen met 37 noteringen in Top 2000

Queen is een traditie

Daarnaast is er nóg een reden waarom we op dit nummer stemmen. Het is inmiddels een traditie geworden. Driessen: "We kunnen niet meer om Queen heen. Het gaat lang niet meer alleen maar om het nummer, maar ook om het idee: Queen hoort erbij. In elk geval in die top drie. Queen hoort bij deze tijd van het jaar. We kunnen 'm inmiddels allemaal meezingen omdat we hem al zo vaak hebben gehoord op het aftelmoment."

Oók de jongere generatie is het daarmee eens. "Het lied was al onconventioneel toen het uitkwam – er was ook veel kritiek op – en dat is het nu nog steeds", zegt Driessen. "Daarom valt het ook bij jongeren op, en is het voor hen een guilty pleasure."

Oud en jong genoeg 

Het valt Capitain wel op dat de nummers uit de jaren 60 (van de Rolling Stones, de Beatles) steeds meer wegzakken in de Top 2000. "Maar Queen is denk ik net nog jong genoeg om niet te zijn vergeten, en oud genoeg om ook oudere generaties aan te spreken."

Daar komt bij dat dit jaar de film over Queen in première ging. "Dat heeft de houdbaarheidsdatum van het nummer ook weer verlengd", zegt Capitain. Driessen: "De liefde is nog meer aangewakkerd. We zijn nog lang niet Queen-moe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de bedenker van de Top 2000: 'Ik dacht, we doen dit één jaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore