'Uitermate pijnlijk'

Aangifte tegen schrijver Geert Mak wegens spoorlopen

30 december 2019 14:17 Aangepast: 30 december 2019 16:38
Screenshot uit de eerste aflevering van de televisieserie In Europa, deel twee. Beeld © NPO

ProRail doet aangifte tegen schrijver en presentator Geert Mak wegens spoorlopen. In de eerste aflevering van de televisieserie over Europa die de publieke omroep nu uitzendt, is Mak te zien terwijl hij over het spoor loopt.

Ook vraagt de spoorbeheerder de VPRO de uitzending van Maks In Europa online aan te passen en de beelden waarin hij over het spoor wandelt, te verwijderen.

'Uitermate pijnlijk'

ProRail wil voorkomen dat mensen Mak gaan nadoen. "Het is uitermate pijnlijk dat zo'n mooi programma het verbod om over het spoor te lopen, letterlijk met voeten treedt", zegt een woordvoerder. Volgens hem loopt Mak over het spoor bij het Friese Dronryp, in de omgeving van zijn eigen huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail kwaad om spoorlopende deelnemers Boer Zoekt Vrouw

"Spoorlopen is verboden, hinderlijk voor het treinverkeer en bovenal levensgevaarlijk", aldus ProRail.

Boer Zoekt Vrouw

Eerder beklaagde de spoorbeheerder zich ook al over het programma Boer Zoekt Vrouw. In een aflevering was te zien was hoe deelnemers over het spoor liepen. "KRO-NCRV lapt de regels aan hun laars", zei een woordvoerder toen.

Reactie VPRO

De VPRO zegt in een reactie zich te laat te hebben gerealiseerd dat spoorlopen niet mag zonder toestemming. Er zijn inmiddels excuses gemaakt aan ProRail.

"Het doel was de serie van In Europa in te leiden, dit shot leek passend. We zullen bij de online-uitzending een tekst plaatsen waarin we mensen zullen waarschuwen voor dit beeld en waarin we benadrukken dat spoorlopen verboden is", aldus de omroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore