Ga naar de inhoud
Voorspellingen over 2020

Het mag niet, maar het gebeurt: het geslacht van je kind vooraf bepalen

Beeld © iStock

Tegenover het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) gaf in 2004 een meerderheid van de Nederlanders aan dat ouders in 2020 zelf het geslacht van hun baby konden bepalen. Wat is van deze voorspelling uitgekomen?

Zo'n dertig toekomstige ouders melden zich maandelijks via de mail bij Bert van Delen van de Genderkliniek. Hij adviseert mensen die een specifiek geslachtsvoorkeur hebben voor hun toekomstige baby. Met zijn voorlichtingswebsite adviseert Van Delen deze mensen hoe ze via de legale weg in het buitenland een kind van het gewenste geslacht kunnen krijgen. 

Van Delen wijst geïnteresseerden de weg in een moeras van mogelijkheden en vertelt ze ook over de voor- en nadelen van genderselectie. 

Naar het buitenland 

Maandelijks gaan zo'n drie Nederlandse stellen het hele traject van genderselectie in. Het is een omstreden methode om via IVF en embryoselectie het gewenste geslacht te baren. In Nederland is zo'n behandeling verboden, maar niet in landen als de Verenigde Staten of Malta. Het staat Nederlandse ouders vrij om daar hun behandeling te ondergaan. Alle vooronderzoeken, zoals bloedtests, mogen gewoon in Nederlandse ziekenhuizen worden verricht. 

Zomaar
Lees ook:
Zomaar in de wangen van een baby knijpen: de frustratie van menig ouder

De keuze voor zo'n behandeling is niet voor iedereen weggelegd. "Alles bij elkaar moet je rekening houden met zo'n 10.000 euro. Dat omvat de medische kosten, de behandeling, de verblijfskosten en de reis", zegt Bert van Delen. Hij ziet dat dat bedrag voor veel geïnteresseerden een drempel te veel is. 

Hoe dachten we in 2004 over 2020?

In 2004 vroeg het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan een representatieve groep Nederlanders hoe zij keken naar Nederland in 2020. Hoe zou het dan gesteld zijn met Nederland op het gebied van veiligheid, politiek, integratie, onderwijs en zorg? Deze week kijkt RTL Nieuws wat er terecht is gekomen van de voorspellingen van toen.

Barbara (niet haar echte naam) is een van de vrouwen die naar het buitenland is afgereisd voor een behandeling. Ze had altijd een sterke voorkeur voor een meisje, maar kreeg telkens een jongen. "Toen baalde ik wel. Ik ben geen moeder die het leuk vindt om dagenlang hoge Duplo-torens te bouwen."

Voor altijd bepalend

Ze doorliep het hele traject en zet, als alles goed verloopt, straks een dochter op de wereld. Ze voelt dat er een taboe heerst op het onderwerp, maar hoopt op begrip. "Mensen kunnen echt heel verdrietig zijn als het niet het geslacht is waar je op had gehoopt. Dat is iets voor het leven: het is niet dat je een lelijke bos bloemen krijgt die je na een week weggooit."

Meerderheid vindt geslachtsselectie onwenselijk

In 2004 vroeg het SCP Nederlanders naar voorspellingen voor 2020. 52 procent van de ondervraagden verwachtte dat op dit moment geslachtskeuze mogelijk zou zijn. 92 procent vond het overigens een onwenselijke ontwikkeling.

In opdracht van RTL Nieuws vroeg DVJ Insights vorige maand ruim 500 Nederlanders hoe wenselijk zij geslachtskeuze (om niet-medische redenen) vinden. 78 procent vindt het kiezen van het geslacht van je kind onwenselijk. 11 procent staat positief tegenover geslachtskeuze. 

43
Lees ook:
43 jaar en onbedoeld zwanger: 'Ik dacht, shit, waarom overkomt mij dit nu?'

In Nederland komt geslachtskeuze wel degelijk voor als er sprake is van een geslachtsgebonden ziekte. Die behandelingen zijn gebonden aan strenge wet- en regelgeving. De behandelingen mogen alleen plaatsvinden in het Maastricht Universiteit Medisch Centrum (MUMC). 

Erfelijke ziekte

Daar behandelt klinisch geneticus Christine de Die jaarlijks zo'n tien vrouwen die vanwege medische redenen een kind van een bepaald geslacht moeten baren. "De Ziekte van Duchenne komt alleen voor bij jongens. Als mensen zo'n erfelijke ziekte hebben, kunnen wij het embryo testen op geslacht. Dat is aan strenge regels gebonden", zegt De Die.

Zo moet er een 80 procent kans zijn dat de erfelijke ziekte aan het kind kan worden doorgegeven. Tegenwoordig is het ook heel gebruikelijk om het embryo direct te testen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte in plaats van een bepaald geslacht. 

Dieet

Hoewel er dieetgoeroes zijn die zweren dat voeding invloed heeft op het uiteindelijke geslacht van een kind, is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. De Die: "Het lijkt allemaal mooi, maar ik zou dat zeker wantrouwen."