Meer dan 27.000 euro

Inzameling voor afgebrande voedselbank: 'Deze mensen hebben hulp nodig'

30 december 2019 12:18 Aangepast: 30 december 2019 13:15
Het afgebrande pand Beeld © RTL Nieuws

De voedsel- en kledingbank Woudenberg die dit weekend in vlammen opging, krijgt veel steun. Met honderden donaties zijn al tienduizenden euro's opgehaald.

Onder andere voedsel, kleding en speelgoed gingen verloren door de brand in Scherpenzeel. Voorzitter Jacco van den Essenburg van stichting Burgerinitiatief Woudenberg zat met zijn handen in het haar. "Ik zag hoe het hele pand in lichterlaaie stond. Dat doet echt heel veel met je." 

'Deze mensen hebben hulp nodig'

Het nieuws van de verbrande voedsel- en kledingbank raakte veel mensen, onder wie Elianne Fijan. "Ik las zaterdagochtend het nieuws en had gelijk de behoefte om het te delen op social media. De stichting had wel een eigen doneerpagina, maar die kon ik niet goed delen op Facebook."

Het nieuws kwam hard aan bij haar. "Ik heb zelf ook een tijdje in de bijstand gezeten en ik weet hoe hard de hulp nodig is. Deze mensen hebben gewoon hulp nodig." Ze startte daarom ook een eigen doneeractie.

Met de actie van Elianne is al meer dan 900 euro opgehaald. "Ik heb even contact gehad met de stichting. Zij waren blij met de actie en hadden mij bedankt." 

Meerdere acties

Er komt van meerdere hoeken steun voor de stichting. Ook op doneeractie.nl kan worden gedoneerd, daar is zo'n 1300 euro opgehaald. Bij de stichting zelf wordt alles bij elkaar opgeteld; daar staat de teller op ruim 27.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voedsel- en kledingbank gaat in vlammen op: gezinnen zitten zonder eten

Vandaag en morgen kunnen er ook spullen worden afgeleverd op het hoofdkantoor van supermarkt Hoogvliet. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook iets extra's kopen om te doneren. 

Nieuw pand

De voedsel- en kledingbank heeft inmiddels een tijdelijk nieuw pand gevonden. Ook daar kunnen mensen langs komen om spullen af te geven. Op de Facebookpagina van de stichting uiten zij hun dank. "Wij zijn sprakeloos van wat dit teweeg heeft gebracht."

Stichting Woudenberg heeft bijna een ton schade geleden. De mensen die de stichting een helpende hand biedt, zitten net boven de armoedegrens. Ze komen daardoor niet in aanmerking voor de voedselbank en hebben geen recht op een bijstandsuitkering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore