Te vroeg geschat

'Te veel schadevergoeding Friese boeren voor ganzen'

30 december 2019 03:00 Aangepast: 30 december 2019 06:08
Overwinterende brandganzen. Beeld © Ed Oudenaarden / ANP

Boeren zijn jarenlang deels vergoed voor schade aan grasland door grazende ganzen die uiteindelijk niet zou hebben plaatsgevonden. Vooral schadevergoedingen in Friesland zijn mogelijk te hoog geweest.

Uit onderzoek in opdracht van Provinciale Staten van Friesland zou blijken dat de omvang van de schade te vroeg wordt geschat, schrijft Trouw

Grasland dat in de winter en het vroege voorjaar door ganzen is bezocht, ondergaat daarna een groeistuip waardoor het zich in korte tijd volledig herstelt. Maar omdat de schadetaxaties beginnen voordat deze groeispurt begint, wordt de schade mogelijk te hoog ingeschat stelt het onderzoeksverslag van ecologisch bureau Altenburg & Wymenga en vogelonderzoekers van Sovon.

Volgens de regels

Het provinciebestuur van Friesland zegt dat de schadevergoedingen 'terecht' zijn uitgekeerd. Volgens de Friese gedeputeerde Johannes Kramer zijn de taxaties altijd volgens de regels uitgevoerd door Bij12, de organisatie die namens de provincies de faunaschade afwikkelt.

Hij voorziet echter wel dat de schadetaxaties in de toekomst 'mogelijk aangepast moeten worden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezocht: levende vogelverschrikkers die ganzen moeten verjagen

Verdubbeld

Sinds 2010 zijn de uitkeringen voor faunaschade in Nederland meer dan verdubbeld. Dat jaar werd er 12 miljoen euro uitgekeerd. In 2017 was dat gestegen tot ruim 28 miljoen, het meerendeel voor schade door ganzen op grasland.

Omdat er veel ganzen in Friesland overwinteren kreeg die provincie het meeste geld. Friese boeren ontvingen vorig jaar ongeveer 4,5 miljoen euro voor schade door brandganzen en zo’n 1,5 miljoen voor grauwe ganzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore