Waarom kleurt de lucht roze?

Van Zeeland tot Zaandam: zonsopgang zorgt voor prachtige plaatjes

29 december 2019 10:21 Aangepast: 29 december 2019 14:00
De zonsopkomst op 29 december, gezien vanuit Nunspeet. Beeld © @LiaJ_27

Was je vroeg uit de veren, dan kon je een spectaculaire zonsopkomst aanschouwen. De lucht kleurde knalroze, en dat werd opgemerkt door meer Nederlanders. Op sociale media is #zonsopkomst trending en worden massaal foto's gedeeld.

Zo twittert William Croese een plaatje van het ochtendgloren in Zaandam, terwijl Leo Van Vreckem vanuit Roosendaal een mooi roze gekleurde lucht deelt.

Tegelijkertijd zag Johan Klos in Kinderdijk de lucht zowel rood als oranje, paars en blauw kleuren. 

Waarom kleurt de lucht roze?

Hoe komt het eigenlijk dat die lucht zo mooi verkleurt? Dat heeft alles te maken met reflectie van het zonlicht, legt Brian Verhoeven van Buienradar uit. "Het licht van de zon is wit licht. Dat licht bevat alle kleuren van de regenboog. Als die lichtbundel stof of waterdeeltjes tegenkomt, worden bepaalde kleuren gereflecteerd en dus de andere kant op gestuurd."  

Voornamelijk blauw licht wordt weerkaatst, terwijl het rode licht ons oog wel bereikt. "Rood komt veel meer aan. Blauw wordt makkelijker gereflecteerd en is voor het oog dus een stuk minder sterk zichtbaar." 

Zodoende ontstaan een rode of roze lucht. Een van de oorzaken van de reflectie kan vocht zijn. "Soms is er sprake van ' morgenrood, water in de sloot'" , zegt Verhoeven. "Dan is er veel vocht aanwezig in de atmosfeer." Dat vocht reflecteert het blauwe licht, en laat het rode licht als het ware door. 

Roetdeeltjes

Luchtvervuiling, denk aan roetdeeltjes, kan een andere veroorzaker van reflectie zijn. "Momenteel genieten we van rustig weer dankzij een hogedrukgebied. Luchtvervuiling zal dan ook minder snel opgeschoond worden door onze atmosfeer en ik vermoed dan ook dat dat de reden is van de rode kleur die we vanmorgen konden zien." 

Of we die prachtige lucht de komende dagen kunnen blijven aanschouwen, is de vraag. Tijdens de jaarwisseling is er kans op dichte mist. 

Bekijk hier nog meer foto's van de zonsopgang:

De zonsopkomst in het centrum van Bilthoven. De zonsopkomst in het centrum van Bilthoven.
De opkomst in Haastrecht, Zuid-Holland. De opkomst in Haastrecht, Zuid-Holland.
Hond Fenn bij de zonsopkomst in Zoutelande. Hond Fenn bij de zonsopkomst in Zoutelande.

Het kan allebei: geen vorst maar wel ijs op je ruiten en wel vorst maar geen ijs

Voorwerpen bevriezen sneller dan de lucht, zoals een ruit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore