'Positief initiatief'

Honderden mensen lopen mee in fakkeltocht Scheveningen

28 december 2019 21:37 Aangepast: 29 december 2019 09:04
De tocht was georganiseerd door de bouwers van het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen. Beeld © ANP

Een paar honderd mensen hebben gisteravond meegelopen in een fakkeltocht in Scheveningen. De tocht was georganiseerd door de bouwers van het jaarlijkse vreugdevuur in het Haagse stadsdeel.

De bouwers maakten een paar dagen geleden bekend dat ze geen bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente Den Haag om dit jaar geen vergunning af te geven voor een vreugdevuur. Daarvoor was niet genoeg tijd. schreven ze op Facebook.

Iets positiefs 

Met de optocht willen de organisatoren naar eigen zeggen bovenal iets positiefs doen. "De afgelopen weken is in de wijk een hoop ellende geweest", zegt verslaggever Geert Gordijn daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De één denkt dat 't oorlog wordt in Duindorp, de ander zegt: 'Valt wel mee'

"Sinds het vuur is afgeblazen zijn er 's avonds laat brandjes, opstootjes en veel arrestaties geweest. Dit is een positief initiatief waarmee ze goodwill willen kweken, zodat het vuur volgend jaar wel weer kan doorgaan."

Hart onder de riem

Een van de deelnemers aan de 1,5 uur durende tocht was Haagse oud-wethouder Richard de Mos, die zei de bouwers een hart onder de riem te willen steken. "De vuren zorgden voor veel rust in de wijk en feest aan het strand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Den Haag zet definitief streep door vreugdevuren: vergunning afgewezen

Met de fakkeltocht, de verkoop van truien en een collecte willen de initiatiefnemers daarnaast geld ophalen waarmee ze volgend jaar voor een nieuwe vergunningsaanvraag juridische hulp kunnen inschakelen.

Vonkenregen

De vreugdevuren gaan dit jaar niet door omdat het vorig jaar helemaal misging. Een vonkenregen trok toen over Scheveningen. Uit een daaropvolgend onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de vuren heel onveilig waren en dat fout op fout was gestapeld. In de nasleep daarvan moest burgemeester Pauline Krikke aftreden.

'Dit is helemaal fout': vuurtornado en vonkenregen Scheveningen

Vorig jaar ging het helemaal fout met het vreugdevuur op het strand in Scheveningen. Er ontstonden vuurtornado's en het regende vonken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore