Verborgen armoede

Voedsel- en kledingbank gaat in vlammen op: gezinnen zitten zonder eten

28 december 2019 13:38 Aangepast: 28 december 2019 13:41
Het afgebrande pand Beeld © RTL Nieuws

Kleding, voedsel en laptops: alle spullen in Voedsel- en Kledingbank Woudenberg zijn vannacht afgebrand. De spullen waren voor mensen in de buurt die in verborgen armoede leven. Door de brand komen honderden gezinnen mogelijk de komende week zonder eten te zitten.

"Wij kregen om twee uur 's nachts een telefoontje van de buurvrouw dat het pand in brand stond", vertelt een geëmotioneerde Jacco van den Essenburg, voorzitter van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg in Scherpenzeel. "Toen ik even later aankwam, zag ik hoe het hele pand in lichterlaaie stond. Dat doet echt heel veel met je."  

Jacco van den Essenburg Jacco van den Essenburg

Naast kleding en voedsel gingen ook koelkasten, laptops en speelgoed in de rook op. "Er stond een elektrische fiets klaar voor een meisje die niet goed kan fietsen, die is ook in het vuur verloren gegaan."

Stille armoede

De Stichting Woudenberg heeft bijna een ton aan schade geleden. Alleen de buitenmuren van het pand staat nog overeind. In totaal verzorgt de organisatie zo'n 1500 mensen in de regio en iedere week komen er nog eens 30 aanvragen bij. 

Het afgebrande pand Het afgebrande pand

De mensen die de stichting een helpende hand biedt, zitten net boven de armoedegrens. Ze komen daardoor niet in aanmerking voor de voedselbank en hebben geen recht op een bijstandsuitkering. "De groep die onder die stille armoede valt, daar doen wij het allemaal voor", zegt Van den Essenburg. 

Jarige job-boxen

Dagelijks deelden de vrijwilligers verse voedselpakketten uit en de stichting probeerde ook iets extra's te doen. "Voor de jarige kinderen hadden wij jarige job-boxen klaar staan. Dat zijn pakketjes met spullen om een verjaardag leuk te maken. Die zijn nu ook allemaal verbrand."

De stichting hoopt op steun van bedrijven en particulieren. "Er zijn al mensen die hun steun hebben betuigd of geld hebben gedoneerd", vervolgt hij. Ook wordt er nu overlegd met de burgemeester van Scherpenzeel.

Van den Essenburg werkt zo'n 60 tot 70 uur in de week voor de organisatie. "Ik was afgekeurd, en dit was mijn manier om iets terug te doen voor de maatschappij. We gaan kijken hoe we nu verder gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore