Oog redden of verliezen

Wat te doen bij oogletsel door vuurwerk? Nederlanders weten het niet

28 december 2019 09:30 Aangepast: 28 december 2019 09:37
Archiefbeeld ter illustratie. Beeld © ANP

Weinig Nederlanders weten wat ze moeten doen bij oogletsel door vuurwerk. Slechts 28 procent weet wat er moet gebeuren bij een beschadigd oog.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en Het Oogziekenhuis Rotterdam. Vorig jaar kwam een kwart van de vuurwerkslachtoffers bij het ziekenhuis met oogletsel. Oogartsen adviseren om het oog zo snel mogelijk te spoelen met water.

"Als het oog nog intact is en de pupil nog rond, dan moet het oog zo snel mogelijk worden gespoeld om het kruit eruit te halen. Op deze manier wordt het chemisch letsel aan het oog zoveel mogelijk beperkt", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Scheuren in oog

Als er barsten of scheuren in het oog zitten en de pupil niet meer intact is, mag er niet op het oog worden gedrukt. "Laat het oog zoveel mogelijk met rust en zoek zo snel mogelijk een deskundige medische hulp", adviseert De Faber.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oogarts Tjeerd werkt met oud en nieuw: 'Peuter die oog verloor, vergeet je niet'

Toch is er een verbetering ten opzichte van 2016, toen slechts 13 procent van de ondervraagden wist hoe je een geraakt oog moet behandelen. "Het kennisniveau over EHBO bij oogletsel is zeker verbeterd, maar nog steeds veel te laag. Dit is ernstig, want de juiste handeling kan het verschil maken tussen een oog redden of verliezen", zegt Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis. 

Spoelen met koud water

Bij een brandwond op de huid weten meer mensen wat te doen. Ruim driekwart van de Nederlanders weet dat je de wond moet spoelen met koud water. Een grote wond moet je gelijk afdekken met steriel, zonder het eerst schoon te spoelen. Bij een grote bloeding wordt geadviseerd om de wond dicht te drukken met een doek. 

Vorig jaar meldden zich bijna 400 mensen bij het ziekenhuis met vuurwerkletsel. Toch maakt maar 5 procent van de ondervraagden zich zorgen over vuurwerkletsel.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere regels voor afsteken vuurwerk: dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore