Gevoelig onderwerp

Grapperhaus dreigt met vuurwerkverbod bij wéér onrustige jaarwisseling

28 december 2019 10:08 Aangepast: 10 januari 2020 10:00
De politie oefent voor de jaarwisseling (archieffoto). Beeld © ANP

Als het dit jaar tijdens oud en nieuw weer onrustig is, sluit minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaalverbod op vuurwerk weer op tafel komt. Voor nu wil hij vooral drank- en drugsmisbruik aanpakken.

Grapperhaus zegt dat in De Telegraaf. Hij zegt zich nu al zorgen te maken over de jaarwisseling en wil dat het dit jaar rustiger blijft. Is dat niet zo, dan komt de minister met hardere maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere regels voor afsteken vuurwerk: dit moet je weten

"We hebben afgelopen jaar het toegestane vuurwerk al gelimiteerd en verboden per gemeente mogelijk gemaakt", zegt de minister. "Maar als dit niet genoeg is, ga ik met voorstellen terug naar de Tweede Kamer."

Hij zal dan ook het 'gevoelige onderwerp' vuurwerk op tafel leggen. Tot die tijd wil hij vooral inzetten op het aanpakken van drank- en drugsmisbruik rond de jaarwisseling. Volgens de minister maken alcohol en drugs raddraaiers namelijk nog onhandelbaarder.

Geen meerderheid

Grapperhaus kiest zijn woorden zorgvuldig, en zegt alleen dat hij een totaalverbod 'op tafel zal leggen' als het met oud en nieuw gierend uit de hand loopt. "Want hij weet dat er geen meerderheid is in de Tweede Kamer voor een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal veranderen. Veel partijen vinden helemaal verbieden te ver gaan en vragen zich af of dit wel iets oplost, want een totaalverbod is moeilijk te handhaven. Nu al is het simpel om vuurwerk over de grens te halen. Dat verandert niet met een verbod."

Onrustig in Den Haag tijdens jaarwisseling

In Den Haag werden agenten en andere hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore