Ga naar de inhoud
17 procent meer

ANWB waarschuwt: ook lokale wegen slibben dicht, meer files in 2019

Beeld © ANP

Het aantal files is in 2019 met 17 procent gestegen. Die files beperken zich niet alleen meer tot de snelwegen, maar inmiddels slibben ook de lokale en provinciale wegen dicht.

Dat concludeert de ANWB in De Telegraaf, op basis van de meest recente filecijfers. "Niet alleen tijdens de spitsuren nam de filezwaarte toe, ook overdag ondervond het verkeer het afgelopen jaar veel meer hinder van files."

Schadepost
Lees ook:
Schadepost van 1,4 miljard door files: 'Consument draait ervoor op'

De cijfers gaan naast de snelwegen ook over de provinciale wegen, de N-wegen. En ze laten volgens verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de ANWB zien dat 'het probleem zich als een olievlek verspreidt en zich in steeds meer regio's voordoet'.

File top 3

De drukste snelwegen van dit jaar:

  1. A4 Amsterdam - Den Haag
  2. A27 Utrecht - Breda
  3. A58 Tilburg - Eindhoven

Op deze N-wegen stonden de meeste files:

  1. N206 Katwijk - Zoetermeer
  2. N242 Middenmeer - Alkmaar (beide richtingen)
  3. N247 Amsterdam - Hoorn

2287 kilometer file

Broekhuis vraagt ook meer alertheid van weggebruikers, want kop-staartbotsingen in de files worden een groter probleem. Die botsingen zorgen nog eens voor extra hinder.

De drukste dag van dit jaar was dinsdag 22 januari, toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land zorgden voor een filerecord van maar liefst 2287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsen.

Spookrijdend de file uit

Sommige automobilisten halen rare trucjes uit om uit de file te komen.