Ga naar de inhoud
Onderzoek terreur

Brein aanslagen Parijs en Brussel plande ook aanval op Schiphol

Schiphol zou doelwit zijn geweest van IS-terreurcel.

Het had een grote aanslag op Nederlands grondgebied moeten worden. De terroristen van Islamitische Staat die ook in Parijs en Brussel dood en verderf zaaiden, wilden ook toeslaan op Schiphol. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse justitie naar de reeks aanslagen daar.

Het Franse onderzoek naar de terreurgroep is nu helemaal afgerond, met een rapport van 561 pagina's. Met voor Nederland ook een angstaanjagende conclusie. Er stond ook een aanslag op Schiphol gepland. Op 13 november 2015, dezelfde dag als de aanslagen in Parijs.

Belgische media zeggen dat het brein van de terreurcel, de Belgische terrorist Oussama Atar, de luchthaven in het vizier had. Waarom de aanslag uiteindelijk niet is doorgegaan, is niet bekend.

Franse en Belgische politierechercheurs hebben de afgelopen jaren geprobeerd het terreurnetwerk volledig in kaart te brengen. In totaal waren 33 terreurverdachten op een of andere manier betrokken bij de bloedige aanslagen in Parijs, met 163 doden, en Brussel, in maart 2016 met 31 doden.

Maar ook de mislukte aanslagen in Verviers, een Franse kerk en de Thalys waren het werk van dit netwerk.

De groep bestond voor het grootste deel uit Belgen en Fransen die in 2015 terugkeerden uit Syrië, naar de Brusselse wijk Molenbeek. Vanuit het kalifaat werden ze aangestuurd door de 35-jarige 'emir' Oussama Atar, een Belg van Marokkaanse komaf die op jonge leeftijd vanuit Brussel naar Irak was getrokken.

Atar werd daar in 2005 gepakt met wapens. Hij zat zeven jaar in diverse gevangenissen en werd vervolgens Irak na Belgische druk weer vrijgelaten.
 

Contact met al-Baghdadi

Atar zou in een van de Iraakse gevangenissen Abu Bakr al-Baghdadi hebben ontmoet, de latere leider van Islamitische Staat. Misschien dat dat verklaart hoe hij zo hoog op de IS-ladder kon stijgen.

Oussama Atar kwam uiteindelijk bij een luchtaanval van de internationale coalitie op 17 november 2017 om het leven. De terroristen van de aanslagen in Parijs zijn allemaal dood, behalve Salah Abdeslam, die zich op het laatst bedacht. Hij werd later in Brussel opgepakt.

Bloedbad in de Bataclan: de aanslagen in Parijs

02:56
Bij RTL Nieuws kijken we in een serie van tien verhalen terug op de afgelopen tien jaar.