Ga naar de inhoud
Per provincie

Tegenstanders van vuurwerk wonen in Limburg en Noord-Holland, voorstanders in Overijssel

Klanten halen hun bestellingen op bij een vuurwerkwinkel in Rijswijk. Beeld © ANP

Inwoners van Overijssel en Flevoland zijn de grootste liefhebbers van vuurwerk, terwijl in Limburg en Noord-Holland relatief de meeste mensen vóór een verbod op consumentenvuurwerk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van LocalFocus.

In Limburg wil bijna 66,9 procent van de ondervraagde mensen een vuurwerkverbod, terwijl dat in bijvoorbeeld Overijssel maar 46,1 procent is. Ook inwoners van Flevoland steken met 48,9 procent tegen een verbod, graag hun eigen vuurwerk af.

Neutraal

Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de Nederlanders graag een verbod op vuurwerk wil. 12 procent staat er neutraal in en 28 procent van de ondervraagde mensen wil graag blijven afsteken.

Single
Lees ook:
Single shots en Chinese matten erg geliefd: knalvuurwerk inslaan nu het nog mag

Van het legale vuurwerk dat door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) getest is, voldoet 18 procent niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Volgens het ILT is zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen het grootste risico. Ook ziet zij tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.

Blijvend letsel

Tijdens de vorige jaarwisseling liepen ruim 130 mensen oogletsel op door vuurwerk. Bij 37 procent van alle verwondingen was sprake van blijvend letsel en in tien gevallen werden de slachtoffers blind aan één oog. Twee ogen zijn volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap volledig verwijderd.

Droog
Lees ook:
Droog en niet te koud, maar wel kans op smog tijdens jaarwisseling

Vandaag werd bekend dat de vuurwerkverkoop dit jaar op een record afstevent. Maar of we al dat vuurwerk goed kunnen zien, is nog even afwachten.

Tijdens de jaarwisseling is het wisselend bewolkt, met 'zeker opklaringen', zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. Het gaat gelukkig niet regenen. "De eerste vuurpijlen ga je zeker zien", zegt zij. Maar daarna lijkt het erop dat smog roet in het eten gooit.

Vuurwerkcampagne is de bom

02:51
De populaire fitness-goeroe Joel Beukers moet Nederland aan de vuurwerkbril helpen.

Op deze kaart van LocalFocus kun je zien hoeveel mensen in jouw provincie voor een vuurwerkverbod zijn. In totaal deden 7200 mensen mee aan het onderzoek.

Dit is een artikel van