Rotjes en vuurpijlen

Strengere regels voor afsteken vuurwerk: dit moet je weten

28 december 2019 06:28 Aangepast: 31 december 2019 09:44
Het magazijn van een vuurwerkwinkel in Rijswijk ligt vol. Beeld © ANP

Liefhebbers van harde knallen en sierlijke ontploffingen kunnen vandaag hun hart eindelijk weer ophalen. Tussen vanavond 18.00 uur en 02.00 uur op nieuwjaarsnacht mag er vuurwerk afgestoken worden.

Als je van plan bent om vandaag vuurwerk af te gaan afsteken, moet je even opletten. De regels zijn dit jaar namelijk strenger geworden. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden. 

1. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Je mag, net als de vorige jaren, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18:00 uur, en dan moet het op 1 januari 02:00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen.

2. En als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt?

Wie buiten die tijden aan het knallen is met legaal vuurwerk, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft, inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen ook worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

3. Wat is er eigenlijk veranderd dit jaar?

Vanaf deze jaarwisseling is het voor verkopers verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Het expertisecentrum VeiligheidNL adviseert om de brillen ook te gebruiken als je geen vuurwerk afsteekt. Vorig jaar werd het bezitten van een lanceerstandaard voor pijlen verplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders bestellen massaal vuurwerk: verkooprecord verwacht

4. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?

Particulieren mogen maximaal 25 kilo - legaal - vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats. 

5. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?

Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes en ijsfonteinen. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk.

6. Mag je overal knallen?

Nee, zeker niet. Gemeenten mogen vuurwerk op bepaalde plekken verbieden. Dat gebeurt vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels, maar ook op andere plekken kan het afsteken van vuurwerk verboden zijn. Om te weten waar bij jou in de buurt vuurwerkvrije zones zijn, kun je het best de website van jouw gemeente raadplegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bossche vuurwerkstunters zijn 32 jaar oud, eentje moet oog missen

7. Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?

Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de drie vastgestelde verkoopdagen: vandaag, maandag en dinsdag. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

8. En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?

Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen. De boete wordt dan al snel 400 euro per illegaal artikel. In sommige gevallen wordt zelfs een celstraf opgelegd. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar, waarschuwt het Openbaar Ministerie.

9. Mag je vuurwerk kopen in het buitenland?

Ja het kan, maar er zijn behoorlijk wat regels voor. Je mag alleen goedgekeurd vuurwerk kopen uit het buitenland dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Bovendien mag je dit alleen kopen op de drie afgesproken verkoopdata voor dit jaar. De invoer van vuurwerk moet minstens 48 uur van tevoren zijn aangemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat laatste is al niet makkelijk als je geen bedrijf bent. 'In Nederland vuurwerk kopen is dus verstandiger', meldt de Rijksoverheid zelf. 

10. Hoe steek je veilig vuurwerk af?

Gebruik voor het afsteken een aansteeklont, draag een vuurwerkbril en gebruik de lanceerstandaard voor pijlen. Wie betrapt wordt zonder standaard, kan een proces-verbaal krijgen. Het gebruikt van vuurwerkbril en aansteeklont is niet verplicht.

Experimenteer niet met vuurwerk. Het lijkt nogal voor de hand te liggen, maar ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Jaarlijks belanden gemiddeld 480 gewonden op de spoedeisende hulp en raken 200 ogen beschadigd.  Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken, is het vooral belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te veel hebt gedronken.

Enkele andere tips:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat het te snel ontbrandt.
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.
  • Meer veiligheidstips bij Veiligheid.nl.

11. Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?

Ja, als het niet meer dan 25 kilo is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore