2 à 3 graden

Droog en niet te koud, maar wel kans op smog tijdens jaarwisseling

27 december 2019 14:01 Aangepast: 27 december 2019 14:50
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Rond de jaarwisseling is het droog en niet te koud, zo'n 2 à 3 graden. Goed nieuws, zou je denken, maar mensen die van vuurwerk houden worden mogelijk teleurgesteld: er ligt smog op de loer. En dat is óók slecht nieuws voor longpatiënten.

De voorverkoop van vuurwerk gaat hard. Eerder vandaag werd bekend dat we op een record afstevenen. Voor al die kopers is het natuurlijk fijn als de weersomstandigheden een beetje meezitten: gaat het regenen? En hoe zit het met de wind?

'Vuurpijlen ga je zeker zien'

Tijdens de jaarwisseling is het wisselend bewolkt, met 'zeker opklaringen', zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. Regenen gaat het niet. "De eerste vuurpijlen ga je zeker zien", zegt ze. Maar daarna lijkt het erop dat de smog roet in het eten gooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders bestellen massaal vuurwerk: verkooprecord verwacht

Hoewel tijdens de jaarwisseling een zwakke tot matige wind staat, zal uiteindelijk wel smogvorming ontstaan in en rond de grote steden. "Als het vuurwerk is afgestoken, zal het zicht snel verslechteren."

'Afvalstoffen kunnen niet weg'

Dat betekent ook slecht nieuws voor longpatiënten. "Sowieso zitten we al vrij lang in een hogedrukgebied, waardoor afvalstoffen niet zo goed weg kunnen. Wij spreken van een subsidentie-inversie: dat is een soort deksel op de atmosfeer. Hoe langer die deksel erop zit, hoe meer afvalstoffen daaronder blijven hangen. De kruitdampen na de jaarwisselingen maken het voor longpatiënten nog lastiger."

De komende dagen is het overigens nog 'lekker rustig' weer, volgens Kroon. "We zitten in een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinavië tot Spanje, dat zorgt voor rustig weer bij ons. We hebben wat wolkenvelden, maar er is ook geregeld zon. En het is droog. Verder is het ietwat aan de frisse kant in vergelijking met eerder deze maand."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore