Populair vuurwerk

Single shots en Chinese matten erg geliefd: knalvuurwerk inslaan nu het nog mag

27 december 2019 13:46 Aangepast: 27 december 2019 21:46
Beeld © iStock

Vanaf morgen mogen de vuurwerkwinkels eindelijk hun deuren openen. Verkopers merken in de voorverkoop al dat er dit jaar een opmars is in siervuurwerk. Knalvuurwerk is minder populair, al lijken mensen ook knallers in te slaan die volgend jaar van de markt dreigen te gaan.

Dit jaar wordt er een verkooprecord in vuurwerk verwacht. "Ik weet niet wat er dit jaar aan de hand is, maar dit is echt niet normaal. Ik loop zo'n 30 procent voor op vorig jaar", zegt Ruud van den Broeke van groothandel Rubro B.V

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders bestellen massaal vuurwerk: verkooprecord verwacht

Ook dit jaar is de trend overduidelijk compound-vuurwerk, blijkt na een rondgang langs vuurwerkverkopers. Dit zijn siervuurwerk boxen die aan elkaar zijn gekoppeld en met één keer aansteken een vuurwerkshow geven. De boxen komen in verschillende soorten en maten.

Meer show dan knallen

"De compounds zijn nu ook te koop in verschillende prijsklassen, variërend van een paar tientjes tot honderden euro's", zegt Van den Broeke. Daardoor wordt het vuurwerk volgens hem voor iedereen aantrekkelijk. "Pakketten vuurwerk en losse potten worden minder verkocht dan voorgaande jaren." 

Marcel Teunissen van Pyrotechniek merkt dat mensen meer behoefte hebben aan show dan aan knallen. "Compounds hoef je maar één keer aan te steken en dan heb je al een prachtige show. Bovendien is het makkelijker, je hoeft maar één pakket te kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bram verkoopt dit jaar geen knalvuurwerk: 'We hopen een voorbeeld te zijn'

Single shots inslaan

Naast het siervuurwerk zijn er toch nog een aantal knallers die populair blijven. Single shots en Chinese matten zijn erg geliefd. "De regering gaat deze artikelen zo goed als zeker volgend jaar verbieden en mensen kopen daarom nu nog zoveel ze kunnen", zegt Rob Goedemoed van platform Vuurwerkbieb.nl.

Vuurwerkverkoper Marcel de Weijs van Onwijsvuurwerk vindt het spijtig dat de single shots volgend jaar waarschijnlijk verboden zullen worden. "Het is altijd het populairste product bij de jeugd. "Vooral de Thunderking doet het ieder jaar erg goed bij de vuurwerkkoper."

Volgens hem heeft het verbieden van deze shots geen zin. Als de single shots verboden worden zullen de echte liefhebbers ze in het buitenland halen, denkt De Weijs.  

Top 5 best verkocht vuurwerk volgens Rubro B.V.

©Rubro B.V

Thunderking- Single shot met een harde knal

©Rubro B.V

Event Sodom And Gomorrah- 484 shots die bestaat uit 3 compounds

©Rubro B.V

Heavy Legend Ultra 8 Cake Assorted- 8 verschillende cake’s met verschillende effecten en kleuren

©Rubro B.V

Transbomber- Verkozen tot cakebox van het jaar in 2016, 2017 en 2018

©Rubro B.V

Transbomber Champions Edition- 288 shots in één megablok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore