Ga naar de inhoud
Oud en nieuw

De één denkt dat 't oorlog wordt in Duindorp, de ander zegt: 'Valt wel mee'

Duindorp, begin december Beeld © ANP

Vuurwerk, brandjes, rellen; het was begin deze maand onrustig in Duindorp, nadat daar de vreugdevuren werden verboden. Hoe kijken bewoners naar de jaarwisseling die komen gaat? De een met angst en beven, de ander met opgehaalde schouders.

Deuren op slot, gordijnen dicht, binnen blijven. Dat is wat er op de planning staat voor de jaarwisseling van Martijn (niet zijn echte naam) die midden in Duindorp woont. 

Hij zucht aan de telefoon als hem door RTL Nieuws wordt gevraagd naar de sfeer in zijn wijk. "Ik vertel het alleen als ik anoniem mag blijven." Dat mag. "Nou goed dan. De sfeer is grimmig en ik vind het zo intimiderend en bedreigend. Er lopen hier jongeren met sjaals voor hun gezicht zodat ze onherkenbaar zijn. Ze schelden, ze roepen – ik ga niet herhalen wat. Ze hebben lak aan de politie, en aan ons. Ze doen waar ze zin in hebben."

Wat is er aan de hand? 

Sinds december is het 's avonds en 's nachts op in de Haagse wijk Duindorp, nadat bekend was geworden dat de traditionele vreugdevuren definitief verboden waren dit jaar. 

Dat was het directe gevolg van afgelopen jaarwisseling, waar het vreugdevuur in Scheveningen enorm uit de hand liep. Toen daar de tientallen meters hoge brandstapel in brand werd gestoken, waaide het vuur over naar het dorp, waar een urenlange vonkenregen op de daken en straten neerdaalde met enorme schade tot gevolg. Er ontstond op het strand zelfs een vuurtornado.

Onderzoek

Uit onderzoek achteraf bleek dat de brandstapels in beide wijken, die onderling wedijveren wie het hoogste vreugdevuur heeft, veel te hoog waren opgebouwd en dat er tal van veiligheidsvoorschriften waren genegeerd.

Bovendien bleek de gemeente daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar werd er niet ingegrepen uit angst voor grotere onrust.

Oorlog

Martijn is bang dat het uit de hand gaat lopen met oud en nieuw, dat de woede van de boze bewoners niet getemperd kan worden. "Het wordt oorlog. De mensen hier houden hun hart vast. Vooral de ouderen zijn echt bang, merk ik. Ik hoor ook dat mensen weggaan op 31 december. Of in elk geval hun auto in veiligheid brengen."

Hij laat zich niet wegsturen. "Ik wil gewoon in de buurt zijn. Maar wel binnen. Zodra het donker wordt, ga ik de straat niet meer op."

Boos 

Duindorper John denkt dat het wel meevalt. "Ik merk er niet zo heel veel van", zegt hij. "Ja, er zijn rellen, er worden dingen in brand gestoken en dat is niet goed. Maar de mensen zijn boos. Die vreugdevuren waren hun lust en hun leven. Mensen namen er vrij voor. Saamhorigheid. Één team, één taak. Als je dat afpakt, krijg je gedonder. Dat had de burgemeester kunnen weten."

Maar voor de rest is John ervan overtuigd: het wordt nogal opgeblazen door de media. "Duindorp is een fijne plek om te wonen, maar dat schrijft niemand op. We staan voor elkaar klaar, we kennen elkaar. Als een Duindorper is overleden, dan stuurt iedereen kaarten, dan lopen we een tocht door de wijk. Zo gaat het hier."

De sociale controle is groot. "Ik durf mijn deur open te laten als ik weg ben, of 's avonds."

Ook met oud en nieuw? John grinnikt. "Ja hoor. Ook met oud en nieuw."

Remkes
Lees ook:
Remkes wil best praten met Duindorp, maar niet over nieuw vreugdevuur

Optreden politie

De politie en gemeente nemen maatregelen vanwege de onrust. "We houden rekening met ordeverstoringen op locaties waar vreugdevuren niet meer zijn toegestaan", vertelde Tolga Koklu, sectorhoofd van de politie Den Haag begin deze week tegen RTL Nieuws. "Daar bereiden we ons op voor en nemen we maatregelen voor."

De gemeente heeft ook preventieve maatregelen genomen. Zo is met containerbedrijven is afgesproken dat ze alle containers van straat halen. "Het helpt als brandbaar materiaal van de straten is", zo zegt een gemeentewoordvoerder.

Vandaag voegt de politie daaraan toe dat ze proberen te voorkomen 'dat de politie de attractie wordt'. "Wij kunnen een doelwit worden. Concreet betekent dit: we treden op en daarna gaan we weer deels weg uit de wijk." 

Verder benadrukt de politie dat geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners niet wordt getolereerd. "Wij treden hard op tegen elke vorm van geweld. Tijdens de jaarwisseling letten wij extra op agressie met vuurwerk tegen politiemensen. Het OM kan bovendien hogere straffen eisen bij geweld tegen hulpverleners."

Ramen en deuren dicht

"Ik woon aan de rand van Duindorp", vertelt een vrouw – die ook anoniem wil blijven. "En ik ben niet bang aangelegd. Ik vind op vakantie gaan, of de auto naar een andere plek brengen, wel te ver gaan. Maar in mijn huis blijven de ramen en deuren dicht. Mijn hondje en ik blijven binnen." 

Ze verwacht dat het 'weleens heftig kan worden'. "Maar ik snap wel dat die onvrede ontstaat. Ik keur het zeker niet goed, maar de mensen zijn boos omdat hun traditie wordt verboden. Al hebben ze het er ook wel zelf naar gemaakt. De jongeren in Duindorp hebben er een bende van gemaakt."

Vuurwerkbom
Lees ook:
Vuurwerkbom ontploft onder ME-bus in Duindorp: 'Volkomen onaanvaardbaar'

Waarom?

Maar niet álle jongeren, zegt John. "Het is een kleine groep die het verpest voor de rest. Een groep met mensen die wat hersencellen missen."

Martijn zegt daarentegen: "Het is juist heel goed georganiseerd. Het lijkt wel een guerrilla-groepering. Ze zijn nooit allemaal tegelijkertijd op één plek, en ze hebben continu contact via hun telefoontjes."

Het doet hem pijn dat dit met 'zijn Duindorp' gebeurt. "Ik heb ook wel vaker al de jongens gezegd: hoe kun je je eigen plek zo vernietigen en in een kwaad daglicht zetten? Maar ze laten zich door niemand tegenhouden."

Animatie: zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

00:57
Er waren tal van veiligheidsvoorschriften genegeerd.
Taakstraffen
Lees ook:
Taakstraffen en boetes voor relschoppers Duindorp
Bron: RTL Nieuws