10 procent meer uitgegeven

Nederlanders bestellen massaal vuurwerk: verkooprecord verwacht

27 december 2019 08:41 Aangepast: 27 december 2019 09:58

Nederlanders lijken het decennium af te sluiten met een enorm bedrag aan vuurwerk. Nederlanders hebben tot op heden voor vijf tot tien procent meer uitgegeven aan vuurwerk dan in andere jaren rond deze tijd.

Dat meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in De Telegraaf.

Vuurwerkverkopers kunnen zich dus in de handen wrijven met de voorverkoop. Hoewel de totale balans pas dinsdagavond kan worden opgemaakt, zijn de voortekenen voor de verkopers gunstig.  

74 miljoen euro

Als je de tendens doortrekt, kan het verkooprecord van 2008 en 2009 benaderd worden. Toen staken we in Nederland voor 74 miljoen euro aan vuurwerk af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden kilo's vuurwerk gestolen bij ramkraak in Tilburg

Volgens de belangenvereniging zijn een aantal oorzaken te wijzen. Het is hoogconjunctuur, de verkoopdagen vallen gunstig, de weersvoorspellingen zijn goed en de interesse in duurder siervuurwerk groeit.

Woordvoerder Marcel Teunissen maakt wel direct een voorbehoud. "De vraag is of we een verschuiving zien naar online bestellen, in plaats van op de verkoopdagen zelf kopen. Dus pas als die achter de rug zijn, weten we zeker of er meer is verkocht."

Bril op

De helft van de jongeren tussen 10 en 18 jaar zet een vuurwerkbril op. Slechts een kwart doet dat ook als ze kijken hoe anderen vuurwerk afsteken. Dat komt naar voren uit een enquête onder 1100 jongeren in opdracht van optiekketen Pearle. Het bedrijf, dat zelf 70.000 gratis vuurwerkbrillen uitdeelt, wijst erop dat ruim de helft van het aantal gevallen van oogletsel tijdens oud en nieuw wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de jongeren vindt dat een vuurwerkbril verplicht moet worden. Dat zou beter werken dan alleen maar een aanbeveling. Een kwart schaamt zich om zo'n beschermende bril op te zetten en ruim een kwart noemt de vuurwerkbril iets voor kleine kinderen.

Blind

Afgelopen jaarwisseling liepen 132 mensen oogletsel op door vuurwerk, zo meldde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) aan het begin van dit jaar. Bij 37 procent van alle verwondingen was sprake van blijvend letsel en in tien gevallen werden de slachtoffers blind aan één oog. Twee ogen zijn volgens het NOG volledig verwijderd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore