'Baanbrekend vonnis'

Eigenaren kunstgrasvelden kunnen boetes verwachten

27 december 2019 07:53 Aangepast: 27 december 2019 08:45

De eigenaren van de 2000 kunstgrasvelden in Nederland riskeren flinke boetes. De rubberen korrels op deze velden verspreiden zich te veel in de omgeving. De rechter heeft de eerste boete al opgelegd.

Dat meldt Trouw. Via de schoenen en kleding van spelers, en ook door wind en regen, komen de rubberen korrels terecht op de grond buiten het speelveld.

Omdat het verboden is de bodem te vervuilen, hebben beheerders van kunstgrasvelden de plicht ervoor te zorgen dat de rubberkorrels zich niet verspreiden.

15 meter buiten het speelveld

De rechtbank legde een beheerder van een sportveld in Enschede vorige week een boete van duizenden euro's. Bij een voetbalvereniging bleken de korrels tot op 15 meter van het speelveld in de bermen te liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rubberkorrels op kunstgrasveld zijn slecht voor milieu

Kunstgras heeft al langer te kampen met een behoorlijk imagoprobleem: eerder dit jaar uitten wetenschappers opnieuw zorgen over het feit dat de korrels kankerverwekkend kunnen zijn. Ook zouden voetballers veel sneller blessures oplopen.

30 autobanden

Nu zijn er dus zorgen om het milieu. Van ieder kunstgrasveld verdwijnt naar schatting jaarlijks een hoeveelheid korrels die gelijkstaat aan dertig autobanden. De rubberkorrels bevatten zink, minerale olie en kobalt die, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM, schade toebrengen aan de bodem en het grondwater.

Recycling Netwerk spreekt naar aanleiding van de uitspraak van de rechter van een 'baanbrekend' vonnis, dat gevolgen heeft voor beheerders van alle ruim tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wellicht toch risico's bij spelen op kunstgras met rubberkorrels'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore