Alcohol in spel

OM: gefaald in optreden tegen tractoren op snelweg

26 december 2019 22:17 Aangepast: 18 februari 2020 15:36
Archieffoto. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie zegt te hebben gefaald door dit najaar amper op te treden tegen tractoren op de snelweg. De officier van justitie geeft de schuld aan 'dreigende en intimiderende' boeren. Ook was er 'veel alcohol in het spel'.

In aanloop naar de boerenprotesten dit najaar besloten OM, politie en meerdere ministeries om het snelwegverbod voor tractoren te handhaven. Dat zegt verantwoordelijk officier van justitie Linda Bregman in het personeelsblad Opportuun van het Openbaar Ministerie. "Dat handhaven is niet gelukt", zegt Bregman.

Gezinnen en mensen

Dat de tractoren geen kenteken hebben, is voor de handhaving ook lastig, zegt de officier van justitie. Ze zegt dat agenten niet waren opgewassen tegen de tractoren. "Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zo veel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk."

Dat het grote publiek volgens haar vrij massaal achter de demonstranten stond, maakte het niet gemakkelijker. "Dan zit je met dilemma’s. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo komen de boerenprotesten tot stand: chaos, vastberadenheid en kameraadschap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore