Openhartig interview

Kalifaatmeisje Laura H. voelde zich voor de gek gehouden: 'Bevrijding gelukkigste moment ooit'

26 december 2019 10:31 Aangepast: 26 december 2019 10:32
Laura H. met interviewster Margriet van der Linden

Zielsgelukkig voelde kalifaatmeisje Laura H. zich toen ze in 2016 wist te ontsnappen aan terreurgroep Islamitische Staat. Rennend door de woestijn met twee jonge kinderen aan haar arm werd ze bevrijd door Koerdische Peshmerga. "Ik denk dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als toen. Het was alsof ik opnieuw geboren was."

H. kende een onstuimige, ongelukkige jeugd, vertelde ze in een interview dat gisteravond werd uitgezonden op NPO1. Ze voelde zich onzichtbaar: de zorg van haar ouders ging uit naar haar chronisch zieke broertje. "Ik struinde internet af naar een oplossing, naar iemand om de leegte mee op te vullen. Ik dacht dat ik mijn geluk in de liefde zou vinden."

'Ik voelde me in de maling genomen'

Ze ontmoette Ibrahim uit Alkmaar, trad binnen no-time in het huwelijk en reisde met hem en haar twee kinderen op 18-jarige leeftijd naar het kalifaat. Al op het moment van aankomst had ze spijt. "Ik was geshockeerd. Het was niet zoals ik had verwacht. Ik voelde me in de maling genomen." 

Aan de andere kant had H. niet echt tijd om daar lang bij stil te staan. "Het leven ging door. Ik belandde in een vies huis waar niemand Nederlands sprak. Het was overleven. Ik hield me vast aan de gedachte dat het beter zou worden, want we deden het omwille van god."

H. werd met de regelmaat van de klok mishandeld door haar echtgenoot Ibrahim. H. werd met de regelmaat van de klok mishandeld door haar echtgenoot Ibrahim.

Maar het werd niet beter. Het leven in het kalifaat was een hel en H. werd met de regelmaat van de klok mishandeld door haar echtgenoot. Met behulp van haar vader in Nederland wist ze Ibrahim ervan te overtuigen het kalifaat te verlaten. 

'Wonder dat ik het heb overleefd'

Bij hun poging om te vluchten is Ibrahim vermoedelijk overleden, zij belandde in handen van de Peshmerga. De islam heeft ze afgezworen. "Het voelt als een wonder dat ik het heb overleefd", vertelde ze aan interviewer Margriet van de Linden. "Dat is het eigenlijk ook wel."

Bij aankomst op luchthaven Schiphol werd H. gearresteerd. Ze werd in 2017 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Nu ze haar leven weer op de rails heeft, wil Laura H. volgend jaar verder studeren en uiteindelijk een baan vinden.

Ophef op Twitter

Het interview met H. is een van de meest besproken onderwerpen op Twitter vandaag. Veel mensen zijn kritisch. "Waarom geven jullie dit mens een podium? Laat de slachtoffers aan het woord", merkt iemand op.

Een andere kijker noemt Laura H. medeplichtig aan de gruweldaden van terreurgroep IS. "Ze was compleet de weg kwijt en dan zeg ik het nog netjes." Andere kijkers loven het openhartige interview. "Waarom al die ophef? Iets met een tweede kans, zou ik zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel celstraf voor Syriëganger Laura H., maar deelname terreurorganisatie IS niet bewezen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore