Noodkreet

Doodzieke militair (31) vraagt minister in emotionele brief om hulp

24 december 2019 19:44 Aangepast: 03 januari 2020 14:54
Militairen onderweg naar een oefening Beeld © ANP

Een 31-jarige oud-militair die vanwege een hersentumor nog maar een paar maanden te leven heeft, heeft om financiële hulp gevraagd bij de minister van Defensie. De man is bang dat zijn vrouw en kindje van 2 in financiële problemen raken na zijn overlijden. Het ministerie van Defensie laat weten er druk mee bezig te zijn.

Bij de doodzieke militair, die vanwege privacyredenen anoniem wil blijven, is in 2017 een zeldzame tumor gevonden. De oud-sergeant diende in 2010 in Afghanistan en heeft daaraan PTSS-klachten overgehouden.

Onlangs stelden artsen vast dat de tumor zich ernstig verspreid heeft; specialisten geven de man nog enkele maanden.  

Geldnood

Het gezin is bang dat vanwege de verkorte levensverwachting van de militair het gezin in geldnood raakt.  De vrouw van de oud-sergeant heeft daarom een brief geschreven.

Hun advocaat, Michael Ruperti,heeft die op sociale media gedeeld. Er zijn al duizenden steunbetuigingen binnengekomen. Inmiddels is er online een crowdfundactie gestart.

Zaak heeft prioriteit

De militair krijgt nu een uitkering vanuit het militair pensioen. Na zijn overlijden krijgt het gezin dat geld niet meer.

Er zijn wel allerlei procedures gestart voor onder meer een vergoeding vanwege zijn ziekte, alleen vragen die veel tijd. Omdat de man nog zo kort te leven heeft, zijn die procedures mogelijk niet op tijd afgerond.

Het gezin vraagt daarom de minister van Defensie om de zaak prioriteit te geven en om voor hem een uitzondering te maken voor het pensioen.

'Met heel mijn hart'

De vrouw van de veteraan schrijft in de brief. "Ik vraag u met heel mijn hart en vanuit de liefde voor mijn man uw bijzondere aandacht voor zijn zaak zodat hij zelf hopelijk nog van een beetje vergoeding kan genieten en vooral het belangrijke gevoel heeft dat hij zijn gezin goed achterlaat."

Defensie laat in een reactie weten haast te willen maken met de zaak. "De minister heeft de brief vandaag gelezen, we zijn er druk mee bezig", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "We willen de aanvraag voor schadevergoeding zo spoedig mogelijk beoordelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PTSS na de dood van zijn zoon: 'Keer op keer zie ik hem de crematieoven in gaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore