Voorspellingen voor 2035

'Roken verboden in 2035, maar er wonen geen mensen op Mars'

04 januari 2020 12:46 Aangepast: 09 januari 2020 14:57
Slechts 8 procent van de Nederlanders verwacht dat er in 2035 mensen op Mars wonen. Beeld © NASA

Roken is verboden, pakketjes worden met drones bezorgd, de pensioenleeftijd is minstens 70 jaar en er is een grote stroom klimaatvluchtelingen. Dat zijn de verwachtingen van veel Nederlanders voor 2035. De meeste mensen geloven daarentegen niet dat er in 2035 mensen op Mars wonen, contant geld is afgeschaft of dat patiënten in ziekenhuizen door robots verzorgd worden.

In 2004 vroeg het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan een representatieve groep Nederlanders hoe zij keken naar Nederland in 2020. Hoe zou het dan gesteld zijn met Nederland op het gebied van veiligheid, politiek, integratie, onderwijs en zorg? Deze week bekeek RTL Nieuws wat er terecht is gekomen van de voorspellingen van toen. Maar hoe denken we eigenlijk over de toekomst? 

Hoe ziet 2035 eruit?

Wat brengt de toekomst? Wij vroegen de mensen op straat hoe de wereld er over 15 jaar uitziet.

Wonen op Mars

Onderzoeksbureau DVJ Insights onderzocht in opdracht van RTL Nieuws de toekomstverwachtingen en wensen die Nederlanders hebben voor 2035. Veel mensen verwachten dat technologische ontwikkelingen de komende jaren een vlucht zullen nemen. Al geloven jongere mensen daar meer in dan ouderen en mannen meer dan vrouwen. Zo denkt maar 2 procent van de 65-plussers dat er in 2035 mensen op Mars zullen wonen, terwijl in de groep 18 tot 34-jarigen 15 procent dat wel ziet gebeuren.

Inchecken met je gezicht

Het meest uitgesproken zijn de ondervraagden over gezichtsherkenning. Driekwart denkt dat dat in 2035 op grote schaal toegepast wordt, bijvoorbeeld om openbare gebouwen binnen te komen, of om in te checken in het openbaar vervoer of hotels.

Ook denkt een meerderheid van de Nederlanders dat tegen die tijd vrijwel alle huizen uitgerust zullen zijn met sensoren die zo nodig de brandweer, politie of een zorgverlener waarschuwen. Over 3D/4D-printers zijn we minder enthousiast, nog geen 30 procent verwacht dat de meeste mensen die in 2035 in huis hebben.

Lange termijn ontwikkelingen vaak onderschat

Volgens Deborah Nas, trendwatcher op het gebied van technologie en innovatie en hoogleraar aan de TU Delft, overschatten mensen vaak ontwikkelingen op korte termijn en onderschatten ze ontwikkelingen op langere termijn. En het maakt uit waar mensen vandaan komen: "In minder ontwikkelde landen denken mensen vaak dat het beter wordt in de toekomst, in westerse landen denken mensen juist vaak dat het slechter wordt. Dat komt omdat mensen het moeilijk vinden om dingen die ze hebben los te laten."

Hyperloop operationeel

Nas voorspelt dat er op het gebied van mobiliteit veel gaat gebeuren de komende jaren: "In 2035 zal de hyperloop er zijn. Niet alleen elders in de wereld, maar ook de lijn Amsterdam - Eindhoven - Frankfurt zou dan operationeel moeten kunnen zijn". 

De hyperloop is een innovatief transportmiddel waarmee mensen of goederen razendsnel in een soort capsules door buizen reizen. De hyperloop is een innovatief transportmiddel waarmee mensen of goederen razendsnel in een soort capsules door buizen reizen.

Nederlanders zijn in het onderzoek van DVJ Insights verdeeld over zelfrijdende, elektrische auto's. Ongeveer de helft vindt het waarschijnlijk dat in 2035 het merendeel van de Nederlanders zo'n auto heeft, de andere helft vindt dat onwaarschijnlijk. Deborah Nas denkt dat in 2035 in ieder geval alle nieuwe auto's zelfrijdende functionaliteiten zullen hebben: "Je zult ze alleen nog niet overal mogen gebruiken. Daar komt heel veel regelgeving en wetgeving bij kijken, ik denk niet dat we in 2035 al zo ver zijn."

Virtuele optredens

Op het gebied van ICT zal de komst van de kwantumcomputer en kwantuminternet veel veranderen, denkt Nas: "Met een kwantumcomputer zullen we veel sneller nieuwe materialen en medicijnen kunnen ontwikkelen." Zo'n computer is kostbaar, dus mensen zullen hem in 2035 niet thuis hebben staan. "Maar grote bedrijven en universiteiten zullen er in 2035 een hebben", voorspelt Nas. 

Verder voorziet ze veel ontwikkelingen op het gebied van virtual reality: "Je ziet nu al dat hele grote namen, Paris Hilton bijvoorbeeld, bezig zijn om virtuele versies van zichzelf, avatars, te ontwikkelen. Daarmee kun je bijvoorbeeld in een virtuele omgeving optreden en je fans ontmoeten." 

Robots aan het bed

Ook de zorg zal veranderen door technische innovatie, denken Nederlanders. Een derde van de door DVJ Insights ondervraagden acht het waarschijnlijk dat patiënten op verpleegafdelingen in ziekenhuizen in 2035 door robots verzorgd worden. En de helft van de mensen denkt dat we met robots geopereerd worden, bestuurd door artsen die elders in het land of zelfs in het buitenland zitten. Wenselijk vinden we het overigens niet; maar 13 procent ziet verzorging door robots als wenselijk, 29 procent vindt operaties door robots wenselijk.

Roken verboden in 2035

Een ruime meerderheid van de Nederlanders denkt dat roken in 2035 verboden is, en sigaretten niet meer verkocht mogen worden. Twee derde vindt dat ook wenselijk. Toch zet de Alliantie Nederland Rookvrij daar op dit moment niet op in. "Wij willen voor elkaar krijgen dat een volgende generatie niet meer met roken begint", zegt Harald Roelofs, communicatieadviseur bij die alliantie en het Longfonds. "Het is mooi dat zoveel mensen een verbod wenselijk vinden, maar ik weet zeker dat vrijwel 100 procent wil dat kinderen nooit beginnen met roken."

En daarom wordt er, ook door de politiek, ingezet op ontmoediging. "Door roken steeds duurder te maken, op steeds meer plekken te verbieden, hopen we dat het vanzelf uit het straatbeeld verdwijnt", aldus Roelofs. "Kinderen die nu geboren worden, zijn over 15 jaar op de leeftijd waarop veel rokers begonnen met roken. Als ze er niet of nauwelijks mee in aanraking komen, is de kans dat ze gaan roken veel kleiner." 

Op de vlucht door klimaatverandering

Over het klimaat zijn veel mensen somber: 55 procent van de Nederlanders denkt dat er in 2035 een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen is, omdat delen van de wereld door klimaatverandering niet meer leefbaar zijn. En dat is geen gekke verwachting; de Verenigde Naties (VN) verwachten dat er tot 2050 200 miljoen zogenaamde klimaatvluchtelingen zullen zijn.

Niet alles zal anders zijn in 2035, denken we. Slechts een vijfde van de Nederlanders verwacht dat de meeste mensen geen televisie meer in huis zullen hebben. De meeste mensen denken ook dat Nederland nog gewoon in de EU zal zitten en dat contant geld nog gewoon zal bestaan. Alle uitslagen van het onderzoek van DVJ Insights zijn hier terug te lezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op naar 2030: zo gaat de wereld de komende tien jaar veranderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore