Lerarentekort

Niemand weet hoeveel nieuwe leraren de kostbare zij-instroom oplevert

27 december 2019 06:31 Aangepast: 27 december 2019 15:34
Archieffoto. Beeld © iStock

Een recordaantal zij-instromers is dit jaar bezig aan de zware opleiding tot juf of meester op de basisschool. Vreemd is alleen dat niemand precies weet hoeveel nieuwe leraren deze speciale opleiding heeft opgeleverd en hoeveel mensen er zijn uitgevallen. Terwijl de zij-instroom flink gesubsidieerd wordt.

Op dit moment valt zo'n 20 procent van de zij-instromers uit, is de inventarisatie van Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs, op basis van een rondgang langs de pabo-opleidingen waar zij-instromers worden opgeleid. Een precies getal is niet bekend.

Ook niet bij het ministerie van Onderwijs. Daar zijn geen cijfers bijgehouden van hoeveel aspirant-meesters en -juffen de afgelopen twee jaar zijn afgevallen. Dat is opvallend, want het stimuleren van zij-instromers is onderdeel van het overheidsbeleid om het lerarentekort tegen te gaan. Per zij-instromer wordt 20.000 euro subsidie gegeven, voor een opleiding van twee jaar waarbij de nieuweling ook meteen voor de klas moet staan.

Een woordvoerder laat weten dat er wel aan gewerkt wordt om het uitvalpercentage in kaart te brengen. Dat gebeurde eerder niet omdat het tot voor kort maar om heel kleine aantallen zij-instromers ging. Ergens begin volgend jaar worden de cijfers gepubliceerd.

'Ministerie onvoldoende geïnteresseerd'

"Ik vind het raar dat het ministerie wat mij betreft onvoldoende geïnteresseerd is in de cijfers", zegt Barbara de Kort, voorzitter van Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO). "Mijn idee is dat op z'n minst ook ergens geregistreerd moet zijn hoeveel zij-instromers bevoegd leerkracht in het basisonderwijs zijn geworden."

Er zou volgens De Kort op het ministerie ook meer oog moeten zijn voor de noodzakelijke begeleiding van de nieuwe meesters en juffen die als zij-instromer voor de klas staan. Ze hoort van zij-instromers dat daar op dit moment onvoldoende tijd en ruimte voor is. "Dus ons pleidooi is: verdubbel die 20.000 euro subsidie per zij-instromer maar. Dan zit je wat meer in de richting van wat er nodig is om de zij-instromer goed opgeleid te krijgen en zorg je voor financiële armslag voor bijvoorbeeld het inhuren van extra begeleiding en coaching."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst voor de klas: 'Ik heb gejankt en ben gevallen'

Waarom een zij-instromer ermee stopt

  • Overschatting: sommige zij-instromers onderschatten hoe het is om twee jaar lang drie dagen leraar te zijn in het basisonderwijs en daar tegelijkertijd een tweedaagse opleiding voor te volgen.
  • Tegenvaller in de praktijk: zij-instromers hebben soms de klacht dat ze voor heel moeilijke groepen worden neergezet, waar al meerdere invallers en uitvallers zijn geweest.
  • Weinig hulp: soms ontbreekt het aan begeleiding voor de nieuwe juf of meester. Door het lerarentekort is daar op sommige scholen gewoon te weinig tijd voor.
  • Zij-instromers voelen zich soms niet serieus genomen. Ze hebben het gevoel als een 18-jarige student behandeld te worden, terwijl ze juist allerlei kennis en ervaring uit hun vorige carrière meenemen. 

(Bron: de ervaringen van de pabo-opleidingen aangesloten bij het LOBO)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore