Ga naar de inhoud
Actie groot succes

Warme jas nodig? Haal 'm van de brug

De Hinthamerbrug in Den Bosch. Beeld © Laura Pijnenborgh

Waarschijnlijk trek je 'm iedere ochtend aan zonder er al te veel bij na te denken, maar niet voor iedereen is het hebben van een warme winterjas zo vanzelfsprekend. Daarom vroeg Laura aan haar Facebookvrienden om een warme jas die ze overhadden achter te laten op een brug in Den Bosch. "De jassen zijn voor iedereen die zich geen jas kan veroorloven."

Laura Pijnenborgh fietst iedere dag over de Hinthamerbrug naar haar yogastudio. Ze had al eerder foto’s zien langskomen van vergelijkbare acties elders in de wereld waarbij mensen hun jas aan een boom achterlieten of over een brug hingen. "Ik dacht: dit is een perfecte locatie, waarom doen we dit niet ook in Den Bosch?" Een berichtje op sociale media leverde veel positieve reacties op en zo is de actie in gang gezet.

Dak- en thuislozen

Gisterochtend zijn de eerste jassen achtergelaten over de brugreling. Het begon met een stuk of tien en dat liep al gauw op tot 25 en zelfs 40. "Ondertussen werden er ook veel jassen weggehaald", vertelt Pijnenborgh. De doelgroep is heel breed: van dak- en thuislozen tot moeders die het niet breed hebben en wier kind nog geen warme winterjas heeft. "De jassen zijn voor iedereen die zich geen jas kan veroorloven."

Populair in binnen- en buitenland

Ook op andere plekken in Nederland worden volop jassen ingezameld. De kledingbank in Rotterdam ontving na een oproepje veel jassen en ook in onder meer Arnhem en Hoorn stromen de jassen binnen. In het buitenland worden jassen ingezameld in onder andere Londen en Dublin.

De jassen zijn om de reling geritst, dus ze hebben geen last van de regen. En de wollen winterjassen zitten in plastic zakken. Sommige donateurs stoppen er een briefje of een kaartje bij voor de nieuwe eigenaar.

Geraakt

Pijnenborgh ging gister drie keer kijken bij de brug. "De mensen die ik sprak waren geraakt door het idee van warmte voor iedereen. Ik hoorde ook van voorbijgangers dat ze er niet bij stilstonden dat voor een deel van de mensen een winterjas iets groots is dat je niet zomaar hebt. Daarom voelden ze zich gemotiveerd om een jas te doneren. En de kerstperiode zal zeker meehelpen." 

Ze vindt het mooi om te zien dat er nu al veel jassen zijn gedoneerd. "Maar de actie is voor mij pas geslaagd als de jassen terechtkomen bij de mensen voor wie het bedoeld is. Dat lijkt nu zo te gaan en daar word ik heel blij van."

Bron: RTL Nieuws