Ga naar de inhoud
Site onbereikbaar

Duizenden gedupeerden Just Wellness: '390 euro voor niks betaald'

Mariëlle had net een extra pakket gekocht. Beeld © Eigen foto

Brandwonden, onderbroken behandelingen en duizenden mensen die waarschijnlijk hun geld kwijt zijn. Het rommelt bij de populaire beautyketen Just Wellness. Afspraken zijn afgezegd, de klinieken zijn dicht en onbereikbaar. RTL Nieuws sprak een aantal gedupeerden. "Ik liep naar buiten met brandwonden in mijn gezicht."

De keten schoonheidssalons van Just Wellness zit in de financiële problemen. De vestigingen hebben de deuren gesloten en duizenden klanten die vooruit hebben betaald of ontevreden zijn over behandelingen, voelen zich gedupeerd. 

'Uiteindelijk gaan de haartjes wel weg'

Zo ook Mariëlle (28) uit Breda. Zij kocht vorig jaar bij het filiaal in haar woonplaats een pakket van 200 euro voor onbeperkte ipl-behandelingen voor meerdere zones op haar lichaam. "Ik had al vijftien behandelingen gehad, maar zag nog niet echt resultaat. Maar iedere keer zeiden ze: je moet gewoon blijven komen, uiteindelijk gaan de haartjes weg. Of ze zeiden dat ik een moeilijke huid had waardoor het langzamer ging."

Just Wie?

Just Wellness werd begin 2010 opgericht in Amsterdam en groeide in sneltreinvaart tot zeven vestigingen. De keten telt inmiddels grote salons in Alkmaar, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven (2) en Tilburg. 

Onder meer via kortingensites als SocialDeal en Groupon verkocht Just Wellness pakketten, waarbij de klanten vaak vooruit betaalden voor een reeks behandelingen.

Het bedrijf specialiseerde zich in ipl-ontharingsbehandelingen, waarbij de haargroei bestreden wordt met lichtflitsen. Die pakketten waren in vergelijking met andere beautysalons relatief goedkoop. Ook bood het bedrijf pakketten aan, waarbij klanten net zo vaak konden terugkomen totdat zij tevreden waren over het resultaat.

Ondanks het tegenvallende resultaat bleef Mariëlle hoopvol. "Er kwamen daar zoveel klanten, dus ik verwachtte dat het wel goed zou komen. En ik had ook wel verwacht dat er controles zouden zijn op dit soort behandelingen. Ze waren in Breda nog niet zo lang open, dus ik had niet verwacht dat er financiële problemen zouden zijn."

Extra pakket aangeschaft

Toen een medewerker haar er tijdens haar laatste afspraak op wees dat Just Wellness vanaf 2020 zou stoppen met de onbeperkte pakketten, besloot ze dan ook een extra pakket aan te schaffen. "Ik heb nog eens 190 euro betaald voor een aantal extra zones." 

Ze had dan ook nooit verwacht dat het mis zou lopen. "Maar gisteren had ik mijn behandeling moeten hebben. Ik had een sms'je gekregen waarin die afspraak geannuleerd was, dus ik wilde bellen om een nieuwe afspraak te maken. Maar het nummer was niet meer bereikbaar en de site was uit de lucht. Toen las ik op internet dat ze problemen hadden. Nu heb ik dus 190 euro extra betaald zonder daar ooit een behandeling voor terug te krijgen. En naar dat totaalbedrag van 390 euro kan ik wel fluiten."

Nog niet failliet

Er gaan geruchten over een faillissement van Just Wellness, maar uit het register van de Kamer van Koophandel en het Centraal Insolventieregister blijkt niet dat een surseance of faillissement is uitgesproken.

Veel
Lees ook:
Veel gedupeerden door wankelende beautyketen Just Wellness

Ook uit navraag bij de rechtbank Oost-Brabant en Amsterdam, in de regio's waar het bedrijf respectievelijk het hoofdkantoor heeft staan en statutair is gevestigd, blijkt niets van een faillissement.

Pakket van 1000 euro

Gedupeerden van Just Wellness hebben zich verenigd in een Facebookgroep, die inmiddels ruim 14.000 leden telt. Ook Jacqueline uit Groesbeek heeft zich bij de groep aangesloten.

"Ik ben twee maanden geleden klant geworden en heb in totaal 1000 euro betaald voor een pakket waarbij mijn hele lichaam behandeld werd." 

Donkere haartjes in gezicht

Toen ze hoorde van de problemen bij Just Wellness, baalde ze enorm. "Ik ben echt in tranen uitgebarsten. Ik heb pas twee behandelingen gehad, had nog geen enkel resultaat. Ik heb dus 1000 euro betaald voor iets dat niet geholpen heeft."

Voorafgaand aan een ipl-behandeling moeten klanten zichzelf scheren. "Ik heb mijn gezicht en armen geschoren, dat moest. Maar dat zou ik normaal gesproken nooit doen, want nu krijg ik nu veel meer donkere haartjes terug dan voorheen. Ik weet niet of dat nog goedkomt, misschien vind ik dat nog wel het ergste."

In de Facebookgroep duiken ook verhalen op van gedupeerden die ernstige brandwonden opliepen tijdens hun behandeling bij Just Wellness. Zo ook Daniëlla uit Tilburg. Zij telde anderhalf jaar geleden 199 euro neer om een tattoo op haar bil te laten verwijderen.

'Bloed druppelde van tafel'

"Tijdens het behandelen voelde ik al meteen dat het niet goed ging. Het deed heel veel pijn, ik voelde dat het bloedde en op een bepaald moment hoorde ik het bloed zelfs van de behandeltafel druppelen. Toen zei de medewerkster: we stoppen ermee, want ik kan door het bloed niets meer zien."

Eénmaal thuis bleek dat Daniella een grote open wond had. "Het begon enorm te steken en te branden. Ik ben meteen naar de huisarts gegaan, die me voor twee weken antibiotica voorschreef. Na drie weken ging de wond pas dicht."

'Nooit serieus genomen'

Daniëlle is met haar verhaal teruggegaan naar Just Wellness. "Maar de filiaalmanager zei dat het waarschijnlijk mijn eigen schuld was omdat er stof tegen de wond was gekomen. Tja, ik kon na die afspraak toch ook moeilijk zonder broek aan naar huis?"

Het steekt Daniëlle dat haar klacht nooit serieus is genomen. "Ik ben inmiddels naar een andere kliniek gegaan om de tattoo weg te halen, maar die durven het niet meer aan omdat er te veel littekenweefsel zit. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik ooit met Just Wellness in zee ben gegaan."

Afdrukken in wang

Ook Ingrid (62) uit Eindhoven liep brandwonden op tijdens haar behandeling bij Just Wellness. Ze had een pakket aangeschaft voor het behandelen van haar gezicht en hals. "Toen ze het apparaat op mijn wang zette, voelde ik meteen dat het heel warm werd en ging branden, ik rook zelfs een brandlucht. Maar de medewerkster zei: dat is normaal, dat zijn de donshaartjes. Pas toen ik zei dat het echt pijn deed, stopte ze."

Al snel bleek dat Ingrid flinke brandwonden op haar wang had. "Toen ik naar buiten liep en mezelf in de spiegel zag, schrok ik me een ongeluk. De afdrukken van de kop van dat ipl-apparaat stonden stapsgewijs in mijn gezicht. Het enige wat ze zeiden was: hier heb je een potje aloë vera, dat kun je erop smeren."

Aanstellen

Ingrid is meteen naar de huisarts gegaan. "Die schrok ook. Uiteindelijk heb ik een letselschadeadvocaat in de arm genomen en een vergoeding gekregen voor mijn huisartskosten en herstelbehandelingen."

Maar dat ging niet van harte. "Toen ze al mijn brieven en telefoontjes al weken negeerden, ben ik op een dag naar de kliniek gegaan. De eigenaar was toevallig aanwezig, een grote imposante man. Hij probeerde me echt te intimideren en deed alsof ik me aanstelde. Maar omdat ik die advocaat had, nam hij het uiteindelijk toch serieus." 

Inmiddels zijn de littekens in het gezicht van Ingrid weer grotendeels verdwenen. "Ik heb alleen nog een plekje op mijn kaak. Daarvoor zijn nog een aantal behandelingen nodig. Ik verwacht dat ik die gewoon zelf moet betalen, want ik heb sinds eind november niets meer van Just Wellness gehoord."

Ook personeel gedupeerd

Behalve de klanten is ook het personeel van Just Wellness gedupeerd. Meerdere (oud-)werknemers geven aan dat ze hun salaris van november nooit gekregen hebben. Ook Rachel uit Tilburg. "Ik heb nog zo'n 1350 euro tegoed."

Een paar dagen voordat Just Wellness de deuren zou sluiten merkte ze al dat er iets aan de hand was. "We kregen eind november ineens te horen dat de onbeperkte pakketten volgend jaar zouden verdwijnen, en dat we ze daarom nog aan de klanten moesten aanbieden. Achteraf denk ik dat dat een manier was om nog even geld binnen te halen."

Twee dagen cursus

Rachel heeft maar een paar maanden bij Just Wellness gewerkt. Ze verbaasde zich over hoe snel ze aan de slag mocht. "Ik mocht na een cursus van twee dagen meteen al zelfstandig ipl-behandelingen uitvoeren. Dat voelde wel raar. Ook vroegen ze of ik tatoeages wilde weglaseren, maar dat heb ik geweigerd, daar vond ik mezelf nog te onervaren voor."

Inmiddels heeft Rachel een nieuwe baan gevonden. "Gelukkig maar, want zonder geld zou ik met de feestdagen echt een probleem hebben gehad. Ik heb geen idee of we ons salaris nog ooit zullen krijgen."

Just Wellness onbereikbaar

RTL Nieuws heeft meerdere keren contact gezocht met de verschillende filialen en het hoofdkantoor van Just Wellness, maar kreeg geen gehoor. 

Bron: RTL Nieuws