Het lijkt onschuldig vuurwerk, maar richt enorme schade aan in de natuur: de knetterbal. Je steekt 'm aan, gooit 'm weg en er volgt een paar seconden geknetter. Bij die explosie knalt het plastic omhulsel uit elkaar en die stukjes belanden vervolgens in de natuur. "Het gaat om miljoenen plastic deeltjes."
De knetterbal is vuurwerk in de eerste categorie, en mag het hele jaar door verkocht worden. "Je steekt het aan, gooit het weg, en dan explodeert het. Dit product is dus echt bedoeld om in de natuur te gooien, en dat is natuurlijk heel gek, want het is plastic", vertelt Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer.
Enzo Knol
Het is geen zwaar vuurwerk, dus het is vrij populair onder kinderen", vertelt Tinga. "Ook veel influencers gebruiken ze in hun video's. Enzo Knol maakte ooit een video waarin hij 5000 knetterballen afstak."
Operatie #Knetterbal
Samen met Dirk Groot, oftewel de Zwerfinator, startte hij daarom Operatie #knetterbal: ze riepen mensen op om foto's te maken van de stukken plastic die achterblijven in de natuur.
In een paar weken tijd zamelden ze al ruim 30.000 foto's in. "In principe ligt de knetterbal het hele jaar in de schappen, maar je ziet wel dat dit echt het seizoen is, veel mensen zijn al bezig met vuurwerk."
Uit de schappen
Maar de verkoop van de knetterbal ligt door Tinga en Groot wel onder vuur. Ze riepen onder andere de Hema op om te stoppen met de verkoop van de ballen, en die gaf gehoor aan hun verzoek. "Daarmee voorkomen we al dat er een miljoen knetterbalschillen in de natuur belanden."
En steeds meer winkels halen de knetterballen uit de schappen. "Ook Albert Heijn, Gamma, Karwei, Action, Vomar, Blokker en Big Bazar stoppen met de verkoop. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar de ballen zijn alsnog te koop in de kleinere winkels en vuurwerkverkooppunten."
Verbod
Daarom stappen ze begin volgend jaar naar de rechter. "We willen een verbod op knalplastic, met de knetterbal als voorbeeld."
De foto's die massaal worden ingestuurd van de plastic knetterbalschillen, moeten dienen als bewijs. "Het gaat ons ook om het verhaal erachter. Dit product is echt ontworpen om uiteindelijk in de natuur te gooien. Maar dat kan natuurlijk niet. Dat plastic in de knetterbal is ook helemaal niet nodig, ze kunnen het ook van papier maken."