Ga naar de inhoud
Traditie

Steeds meer cadeaus onder kerstboom: 'Eigenlijk vieren we Sinterklaas twee keer'

Bij Jolanda liggen er stapels kado's. Beeld © Eigen foto

Het geven van kerstcadeaus: het is inmiddels traditie. Twintig dagen na het vertrek van sinterklaas ligt er alweer een stapel cadeaus onder de kerstboom. We vroegen lezers wat zij doen: "Met sinterklaas doen we iets kleins en met kerst pakken we uit."

Retailspecialist Hans van Tellingen zegt tegen RTL Nieuws dat er de laatste jaren een duidelijke trend te zien is: Nederlanders geven steeds meer uit aan kerst. 

"Je ziet zelfs dat we nu zelfs ietsiepietsie meer uitgeven voor kerst dan voor sinterklaas. De sinterklaasinkopen blijven belangrijk, maar je ziet dat andere evenementen ook steeds belangrijker worden. Het is niet meer of-of, maar én-én."

Hoe leeft het in het land? Op onze Facebookoproep reageerden veel lezers: kerst is een tijd van gezelligheid met de familie en daar horen vaak cadeautjes bij. 

Picknick

Annabel Kieboom noemt het 'supergezellig'. "We hebben met kerstavond onze eigen verzonnen traditie met picknicken bij de kerstboom en cadeautjes uitpakken. Ik heb een aantal jaar geleden tijdens deze traditie mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Daarom blijven we dit doen en is het echt een traditie geworden."

Ze vieren óók sinterklaas. "Mijn dochter van 4 gelooft nog. Vroeger vierden wij thuis ook heel uitgebreid met veel cadeautjes, dus dat doe ik met mijn kinderen nu ook zo."

Ook het gezin van Michelle Osse viert uitgebreid kerst. "Ik ben niet anti-sinterklaas. Dat vind ik ook leuk. Maar het is uit praktisch oogpunt ontstaan, nadat mijn ex en ik uit elkaar waren gegaan. Bij vader wordt sinterklaas gevierd, bij ons kerst. Zo is het goed verdeeld."

Volwassenen

"Het ziet er ook zo leuk uit, die cadeaus onder de boom", zegt Michelle. "En kerst vind ik eigenlijk leuker voor de volwassenen. Sinterklaas is toch meer een kinderfeest."

Afgelopen maandag was het zover. "We waren vroeger dit jaar dan andere jaren. Maar het is wel fijn, want nu hoefden de kinderen niet zo lang te wachten voordat ze met hun cadeaus konden gaan spelen."

Cindy Kuipers-Rosink reageerde ook op onze oproep: ze vindt kerst de mooiste tijd van het jaar. "Als de kinderen het uitpakken vind ik het ook wel leuk dat ze zeggen: 'bedankt papa en mama'. Op 5 december strijkt sinterklaas toch met de eer."

Miranda Maatjes houdt niet zo van cadeautjes met kerst. " Alleen maar geldverspilling en stress om niets. Gewoon gezellig bij elkaar zijn en leuke dingen doen, daar hecht ik veel meer waarde aan." Monique van de Wetering is het met haar eens. "Wij doen niet aan kado's, tijd met elkaar doorbrengen is voor ons al een waardevol kado."

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders shoppen zich rot voor kerst: hier geven we ons geld aan uit

Retaildeskundige Hans van Tellingen van winkelcentrumonderzoeker Strabo legt uit dat de traditie van het cadeaus geven is overgewaaid uit Amerika. "Net als vele andere tradities die we zien. Zoals Halloween, Valentijn en Black Friday."

Ooit brachten kolonisten 'onze' Sinterklaas naar Amerika. "De Amerikanen vonden dat grappig, maar hadden niet zoveel met de datum van 5 december. Zij vierden kerst, maar ze vonden het wel leuk om Santa Claus als figuur te introduceren. Een weldoener die cadeautjes geeft. Dus de kerstman is eigenlijk de Amerikaanse variant op de Nederlandse Sinterklaas."

Twee keer Sinterklaas

Die Amerikaanse traditie heeft zich onder meer dankzij Coca Cola verder ontwikkeld, en de Kerstman is zo ook weer in Nederland terechtgekomen. "Dus eigenlijk vieren mensen hier in Nederland twee keer Sinterklaas", zegt Van Tellingen.

Van Tellingen verklaart het succes. "Mensen houden van evenementen, mensen houden van het familiegevoel.”

Maar moeten we dat wel willen: naast Sinterklaas ook met kerst cadeaus geven? "Daar moeten we niet zo zwaar aan tillen", zegt Van Tellingen.

"Het is maar net hoe je ernaar kijkt. Sommigen zien het kerstfeest als heel christelijk, voor anderen is het meer een feest van samenzijn. Al met al: het is altijd goed als mensen samenkomen en tijd samen met elkaar doorbrengen. Over het algemeen viert misschiel wel 90 procent van de mensen kerst met elkaar. En dat is dan een uitgelezen moment om elkaar cadeaus te geven. De retail vaart daar wel bij."

Durven

Retailexpert Paul Moers bevestigt het beeld dat Van Tellingen schetst. "Sinterklaas blijft belangrijk, maar je ziet het afgelopen decennium dat Nederlanders in rap tempo kerstcadeaus kopen. Vooral elektronica wordt goed verkocht."

Dat komt volgens Moers omdat mensen weer geld durven uit te geven. Het is een trend die niet tegen te houden is. "De economische crisis ligt inmiddels ver achter ons. We durven weer maximaal het geld te laten rollen. Iedereen heeft weer zin om geld uit te geven. Dat heeft ook te maken met de minimale werkloosheid in ons land."

Meer
Lees ook:
Meer mensen moeten werken met kerst: 'We gaan naar een 24-uurseconomie toe'