School verliest procedure

Gerechtshof: Onderwijsinspectie mocht kritisch rapport Haga Lyceum publiceren

24 december 2019 10:43 Aangepast: 24 december 2019 12:35
Het Cornelius Haga Lyceum Beeld © RTL Nieuws

De Onderwijsinspectie mocht een kritisch rapport over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum gewoon publiceren. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag zojuist.

Het Haga Lyceum vreesde onder meer dat het negatieve rapport ervoor zou zorgen dat ouders een andere school zouden kiezen voor hun kinderen. Maar het gerechtshof ging daar niet in mee, omdat het aantal leerlingen is toegenomen van 170 vorig schooljaar naar 296 dit jaar. Bovendien ligt het rapport al maanden op straat, dus heeft de school geen juridisch belang meer bij het intrekken ervan.

Volgens directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Haga Lyceum was niet het ongedaan maken van de publicatie van het rapport, maar het eruit halen van onwaarheden de belangrijkste eis. "Ik vind het een laffe uitspraak", zegt hij. "Je kunt niet blijven volhouden dat wij geen last hebben van zo’n leugenachtig rapport. Ik lees hierin dat we niet zo hard ons best hadden moeten doen en failliet hadden moeten gaan, dan zou dat belang er wel zijn."

Salafistisch onderwijs

Eerder oordeelde de voorzieningenrechter al dat het rapport gepubliceerd mocht worden. In het rapport staat dat het bestuur van de school flirt met 'omstreden contacten'. Maar de inspectie vond geen aanwijzingen dat de school streeft naar salafistisch onderwijs, iets waar de AIVD eerder voor waarschuwde. Wel zou het schoolbestuur financieel wanbeheer voeren en zou het burgerschapsonderwijs niet in orde zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak Cornelius Haga Lyceum kent 'geen winnaars' en is 'in landsbelang'

Minister Arie Slob van Onderwijs greep het rapport aan om te eisen dat het bestuur van het Haga Lyceum zou opstappen. Toen het bestuur hier geen gehoor aan gaf, wilde de minister de geldkraan dichtdraaien. Het was voor het eerst dat een middelbare school zo’n harde straf kreeg opgelegd. Maar de Raad van State oordeelde eind november dat de minister dit niet mocht doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister draait geldkraan Haga Lyceum dicht: 'Het is een guerilla-oorlog'

AIVD-onderzoek

Uit onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die de AIVD controleert, bleek begin deze maand dat de inlichtingendienst terecht een waarschuwing heeft uitgestuurd over de school. Maar de CTIVD oordeelde wel dat enkele delen van de berichtgeving niet goed onderbouwd zijn.

"Zinnen en zinsdelen over de banden van bij de school betrokken personen met een terroristische groepering en over het salafistische karakter van het beleid en de leer op de school zijn daardoor onrechtmatig verstrekt." Zo heeft de AIVD onvoldoende duidelijk gemaakt dat er geen bewijs was dat de school het salafistische gedachtegoed wilde overbrengen op leerlingen. "Dit gebrek aan duidelijkheid door de AIVD was onzorgvuldig", aldus de CTIVD.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore