Top 2000

Danny Vera vindt Top 2000-notering bijzonder, 'maar eigenlijk maakt het me geen reet uit'

25 december 2019 08:11 Aangepast: 25 december 2019 18:45
Beeld © Escha Tanihatu

Vandaag is de Top 2000 gestart, met Danny Vera als hoogst genoteerde Nederlandse artiest. Die hoge notering kwam voor hem als totale verrassing, vertelt hij. "Het is zo bijzonder dat mijn liedje zoveel voor mensen betekent."

Danny Vera is de artiestennaam van de Zeeuw Danny Polfliet (42), die de meeste mensen vooral zullen kennen als huisartiest van Voetbal Inside en Veronica Inside. Dit jaar staat hij met zijn hit Roller Coaster op plek 4 in de Top 2000. Het is zijn eerste hitnotering in de lijst en daarmee is hij gelijk de hoogste nieuwe binnenkomer ooit.

Nooit bedoeld als single

"Het is heel bijzonder", vertelt Polfliet. "Ik ben zelf niet zo van lijstjes of prijzen, maar het is wel echt bijzonder dat mensen jouw liedje heel leuk vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Danny Vera hoogste nieuwe binnenkomer ooit in Top 2000

Polfliet schreef het nummer samen met John Verhoeven voor zijn album Pressure Makes Diamonds. Het nummer was nooit bedoeld als single, vertelt hij. "Ik breng nooit singles uit, ik maak gewoon platen." 

Inbox overspoeld

Maar wanneer hij eerder dit jaar zijn hond aan het uitlaten is, belt radio-dj Rob Stenders. "Hij wilde zondagnacht een nummer van m'n plaat draaien en vroeg welk nummer ik nou het leukste vond. Ik stelde er een paar voor, maar noemde Roller Coaster als eerste. Uiteindelijk draaide hij die, omdat ik die als eerste noemde." 

Polfliet tijdens de bekendmaking van de Top 2000-lijst in het Top 2000 Café. Polfliet tijdens de bekendmaking van de Top 2000-lijst in het Top 2000 Café.

Na het draaien van het nummer komen er zoveel positieve reacties, dat Stenders het liedje de volgende dag nog een keer draait. Overdag. "Toen overspoelde hun inbox. Volgens iemand van online content bij Radio 2 hadden ze nog nooit zoveel reacties op een liedje gehad." 

Dubbel platina

Vanaf dat moment neemt het aantal streams een enorme vlucht. "Ik heb een Spotify Artist-lijstje, waarin ik het aantal streams in een grafiekje kan zien. Van de week werd het nummer 114.000 keer op een dag gestreamd."

Inmiddels is het nummer zo vaak afgespeeld dat het bijna de dubbel platina-status heeft. "Vandaag of morgen tik ik de benodigde 18 miljoen streams aan. Het valt in het niet bij al die rappers en DJ's en hun cijfers, maar ik verkoop daarnaast ook nog vinyl en singles. Van deze heb ik er nog eens bijna 3000 verkocht, zo'n ouderwetse single. Heel bijzonder." En nu hebben er dus zoveel mensen op zijn Roller Coaster gestemd, dat het nieuw op nummer 4 is binnengekomen in de Top 2000.

Polfliet en zijn vrouw Escha Tanihatu. Polfliet en zijn vrouw Escha Tanihatu.

Waar het nummer over gaat? "De hoogte- en dieptepunten in het leven", vertelt Polfliet. "Mijn vrouw en ik doen alles samen, gaan samen naar alle optredens. We maken zakelijk hele mooie dingen mee, maar privé zijn er dieptepunten. Zoals het overlijden van mijn vader drie jaar geleden."

Magnolia

In het nummer heeft hij over magnolia's, die een belangrijke betekenis voor hem hebben: "I will find my way back home", zing hij. "Where magnolia grows." Die magnolia's staan bij hem thuis, in de tuin. "Die plantte mijn vader voor mijn moeder toen ze overleed. Nu zijn mijn vader en moeder er alle twee niet meer, maar de magnolia's wel. Met wat dichterlijke vrijheid heb ik van die magnolia's een metafoor gemaakt voor liefde, voor thuis."

Of hij uiteindelijk een blijvertje is in de Top 2000? Dat durft hij niet te zeggen. "Ik weet niet of het een hype is, een massahysterie in de positieve zin van het woord, of niet."

Goed gevoel

Wat voor hem vooral belangrijk is, zegt hij, is wat zijn muziek met mensen doet. Zo vertelt hij over Cindy, een meisje dat zijn nummer deze week aanvroeg bij 3FM voor Serious Request. "Zij vertelde dat haar vader prostaatkanker heeft en dat het nummer voor haar vader en haar veel betekent. Dan interesseert het me ook geen reet waar ik sta in de Top 2000", zegt hij eerlijk.

"Dat het liedje zoveel voor mensen kan doen, wat voor mensen betekent, dat geeft me een goed gevoel. En andere mensen hopelijk ook. Het liedje is niet meer van mij, het is van iedereen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands glorie stijgt in de Top 2000

"Er zijn mensen die boos worden dat ik zo hoog sta op nummer 4, er zijn mensen die boos zijn dat ik niet op 1 sta. Er zijn mensen die zich afvragen waarom Queen op 1 staat... Mensen worden boos en blij van muziek, van deze muzieklijst. Nou, als dat het enige is waar we in de maand december mee bezig zijn, dan mogen we onszelf heel gelukkig prijzen." 

De Top 2000

Van 25 tot en met 31 december wordt de Top 2000 uitgezonden, voor de 21ste keer alweer. Bij het inluiden van het nieuwe jaar wordt traditioneel de nummer 1 van de lijst gedraaid.

Meeste nummers

Hofleverancier dit jaar is Queen. De band levert maar liefst 37 nummers aan - twee nummers meer dan vorig jaar - en staat met Bohemian Rhapsody voor de 18de keer op nummer 1. Vorig jaar waren The Beatles nog hofleverancier met met 38 nummers. Dit jaar levert de Britse band er 36 aan. Coldplay staat met 28 nummers dit jaar op 3. BLØF heeft met 18 nummers de meeste Nederlandse noteringen. 

Nieuw in de lijst

Er zijn 98 nieuwe binnenkomers. Naast Danny Vera's Roller Coaster, dat vanuit het niets op plek 4 staat, komt het nummer De Boer Dat Is de Keerl van Normaal op plek 9 binnen. Andere hoge nieuwe binnenkomers zijn Duncan Laurences Arcade op plek 160 en het nummer Als Het Avond Is van Suzan en Freek op 278.

Maar liefst 613 nummers staan in alle twintig edities van de hitlijst, zoals het populaire Bohemian Rhapsody. Dat staat bijna alle jaren op 1, behalve in de jaren 2005, 2010 en 2015. Toen stond het nummer op plek 2.

Stijgers en dalers

De grootste stijger is het nummer Let There Be Rock van AD/DC, dat met 779 plekken van plek 1402 naar plek 623 is gestegen. Marvin Gayes Let's Get It On is de grootste daler. Het nummer ging van plek 1209 naar plek 1996 en wist met een daler van 787 nog nét in de Top 2000 te blijven.

Jong en oud

Onder stemmers van 36 tot en met 45 jaar was Roller Coaster dit jaar het populairst. Stemmers van 66 tot en met 75 jaar stemden het meest op Hotel California van Eagles. Bij ouderen van 81 tot en met 90 jaar was Het Dorp van Wim Sonneveld de populairste. Pearl Jams Black won bij de stemmers van 41 tot en met 45 jaar. Bij iedere andere leeftijdsgroep won Queens Bohemian Rhapsody, zowel bij de jonkies van 0 tot en met 15 als bij de oudsten boven de 91 jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore