Overleden

Brugada-syndroom vermoedelijk oorzaak dood model Lotte van der Zee

24 december 2019 09:45 Aangepast: 24 december 2019 10:24
Beeld © Instagram @lotte_zee

Begin maart overleed Lotte van der Zee, een bekend fotomodel uit Enschede. Nu is bekend geworden dat ze waarschijnlijk is overleden aan de gevolgen van het Brugada-syndroom.

Het 20-jarige model werd op 20 februari getroffen door een hartstilstand toen zij op wintersportvakantie in Oostenrijk was met haar ouders. Ze lag dagenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis in München en werd in coma gehouden. Op 6 maart overleed ze.

De doodsoorzaak werd onderzocht. "Het officiële autopsierapport hebben we nog steeds niet, maar in het ziekenhuis is geconstateerd dat ze vermoedelijk het Brugada-syndroom heeft gehad", zegt Eugeniek, de moeder van Lotte, tegen RTV Oost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een ontstoken hartspier, hoe herken je dat?

Het Brugada-syndroom is een aandoening waarbij de elektrische functie van het hart is verstoord. Bij wie er aan lijdt, is er een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Niet iedereen merkt er iets van. Maar soms zijn er volgens de Hartstichting klachten als onregelmatige hartslag, duizelingen of flauwvallen. In het ergste geval kan iemand plotseling overlijden.

Volgens de ouders van Lotte heeft ze geen last van klachten gehad. "Het lastige is dat 'Brugada' alleen bij leven kan worden vastgesteld. Uit de autopsie is gebleken dat ze verder gezond was."

Ouders Lotte geëmotioneerd door grote belangstelling

Onder grote belangstelling werd op 16 maart afscheid genomen van het 20-jarige model.

De ouders vertellen aan RTV Oost over het moment dat het mis ging. Ze voelde zich al een dag niet lekker, en de volgende ochtend werd ze ineens onwel. Vader Bert: "Ze zit naast me, komt overeind, kijkt me aan en valt zo in mijn armen. Ik schrok me rot."

Knapste tiener

De ouders gaan in februari terug naar hetzelfde hotel om Lotte te herdenken. 

Lotte werd in 2016 verkozen tot Miss Teen Nederland en in 2017 tot Miss Teenager Universe waarmee zij wereldwijd de knapste tiener was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schok om overlijden model Lotte van der Zee (20): 'Bloem in de knop gebroken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore