Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Grotere rekken nodig

Fietsenstallingen op stations overvol door bakfietsen en e-bikes

24 december 2019 03:35 Aangepast: 24 december 2019 08:07
Het is soms wel erg lastig om een plekje voor je fiets te vinden. Beeld © ANP

De fietsenstallingen op treinstations raken steeds voller en volgens ProRail komt dat vooral door het groeiende aantal fietsen met kratten, e-bikes en bakfietsen. Bredere fietsenrekken moeten een oplossing bieden.

Dat schrijft het AD vandaag. Volgens de krant kwam vroeger zo'n 5 procent van de treinreizigers naar het station met een fiets die niet in de rekken past. Inmiddels heeft 16 procent van de reizigers zo'n fiets.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voortaan steppen naar het station

'Heel veel bakfietsen'

Op sommige stations zouden de problemen groter zijn dan elders. "Op stations als Amsterdam-Zuid of Naarden-Bussum staan dagelijks tientallen bakfietsen", vertelt programmamanager fietsenstallingen bij ProRail Wouter van Minderhout aan de krant. "Dat is echt héél véél."

Sinds 1999 zijn er rond Nederlandse treinstations een half miljoen nieuwe fietsparkeerplekken gecreëerd, maar toch komen de problemen niet als een verrassing. Zo was bij de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld, onder station Utrecht, al duidelijk dat de capaciteit na een paar jaar niet meer toereikend zal zijn.

Artikel gaat verder onder de video. 

Utrecht heeft de grootste: stalling voor 12.500 fietsen

De fietsenstalling onder station Utrecht is de grootste ter wereld. Zo ziet de gigantische stalling er van binnen uit.

Toenmalig staatssecretaris Dijkstra schreef in 2015 in een brief aan de Tweede Kamer al dat hij verwacht dat het tekort aan fietsparkeerplaatsen in 2030 op zal lopen tot 98.000.

Bredere fietsenrekken 

Om de problemen met de 'buitenmodelfietsen' op te vangen, heeft ProRail nu een nieuw fietsenrek ontwikkeld dat extra breed is. Die brede rekken (van 50 centimeter in plaats van 37 centimeter) zullen volgend jaar worden uitgetest op de stations van Zwolle en Zutphen.

ProRail laat in de krant weten dat ze het liefst zouden zien dat Gazelle en Batavus stoppen met de verkoop van grote fietsen. "We snappen echter ook wel dat ze de fietsen maken die mensen graag kopen."

De komende jaren hoopt ProRail nog minstens 100.000 nieuwe fietsparkeerplekken te realiseren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Swapfiets stort zich op zakelijke markt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets in bovenleiding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore