Invloed mobieltje

Kind met telefoon op de slaapkamer: wel of niet toestaan?

24 december 2019 19:08 Aangepast: 25 december 2019 07:41
Beeld © iStock

In de kerstvakantie en andere vakanties worden de regels thuis nog wel eens wat opgerekt. Maar als je puber een telefoon heeft: mag dat ding dan 's avonds ook mee naar de slaapkamer? "Het is belangrijk dat je als ouder consequent bent", zegt professor Peter Nikken.

Nikken is verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut en hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit. Hij onderzoekt het mediagebruik van jongeren, maar kijkt ook naar opvoeding en zaken als gamen en internetgebruik. "Veelvuldig gebruik van media is een belangrijk zorgpunt voor ouders", zegt hij.

Vanaf een jaar of 10

Tegenwoordig krijgen kinderen vanaf een jaar of 10 een mobiele telefoon. "Die wordt in de jaren daarna steeds belangrijker", zegt Nikken. "Eenmaal op de middelbare school kunnen ze écht niet meer zonder. Ze moéten een mobieltje hebben."

Dat zeggen de kinderen natuurlijk zelf, maar het is ook een beetje waar volgens de hoogleraar. Voor ouders is dat goed om te beseffen: "Zo'n telefoon is heel belangrijk ivoor een kind."

Wie een goed beleid wil voeren rondom het mediagebruik moet zich beter inleven, zegt Nikken. "Het helpt ook om af en toe een vraag te stellen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen met wie je zoon of dochter allemaal contact heeft. En dan zonder meteen met het moraliserende vingertje te wijzen natuurlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Help, mijn puber is vergroeid met zijn smartphone. Dit kun je doen

Ook zou je volgens hem als vader of moeder best geïnteresseerd mogen doen, als je kind wat laat zien op de telefoon. De mooie kleding van een bepaalde ster of een prachtige omhaal van een voetballer, bijvoorbeeld.

"Voor volwassenen is dat dan misschien niet zo boeiend, maar voor kinderen kan zoiets heel belangrijk zijn. Daar moet je voor open staan. Dan heb je in ieder geval contact met je kind."

Regels tijdens de vakantie

Voor ouders kan het een dilemma zijn: je wilt niet dat je kinderen worden buitengesloten, maar je wilt óók niet dat ze de hele dag op hun mobieltje zitten. "Als ze geen telefoon hebben, dan missen ze ongelooflijk veel", bevestigt Nikken. "Zonder telefoon horen ze er niet bij."

Maar waar ligt dan de grens? Kun je je kind verbieden om in de vakantie niet langer dan een drie uur per dag op de telefoon te zitten, bijvoorbeeld? Dat is een lastige. "In de vakantieperiode zien ze hun vrienden en klasgenootjes natuurlijk veel minder. Zo'n telefoon is dan handig om te whatsappen of via Instagram contact met elkaar te houden."

Wat opvalt: de regels worden in de vakantie vaak 'wat losser', zegt Nikken. "Ik kan mij goed voorstellen dat ouders in de vakantie wat makkelijker zijn, dat ze ook wat later op mogen blijven bijvoorbeeld." 

Volgens de hoogleraar is echter beter om de regels die normaal gelden, ook in de vakantie zoveel mogelijk te volgen. "Als je je kind hebt aangeleerd dat hij of zij geen telefoon mee mag meenemen naar de slaapkamer, moet je ook in de vakantie consequent zijn." 

Niet in de slaapkamer

Oké, het kind verbieden de telefoon mee te nemen naar de slaapkamer, dat klinkt logisch, maar doen alle ouders dat?

Nou, best wel veel ouders. Al zullen veel kinderen anders doen geloven. Zij stellen dan dat jij als ouder toch echt véél strenger bent dan alle ouders... "Dat zijn de argumenten die vroeger ook al gebruikt werden om ouders te overtuigen", lacht Nikken.

"Zo reageren kinderen nou eenmaal als ze dingen niet mogen. In de regel valt het mee, en doen veel ouders het toch wel op dezelfde manier. Vrij veel ouders volgen gewoon de regels. Die zeggen: doe je telefoon maar beneden in de oplader."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alarm om slaaptekort tieners door mobieltjes

Inmiddels is het bij volwassenen wel duidelijk: een telefoon in de slaapkamer zorgt voor een slechtere nachtrust. Bij kinderen is dit effect nog groter: die kunnen vaak geen maat houden. Voor je het weet, zitten ze de hele nacht op dat ding.

Sociale druk

"Daarom is het belangrijk een goed gesprek te voeren over het feit dat slaap ontzettend belangrijk is. Dat je met weinig slaap de volgende dag echt slechter functioneert, dat je slechter informatie kan verwerken. We weten uit onderzoek dat het gebruik van de mobiele telefoon in bed risico's met zich meebrengt. Kinderen worden dan gestoord door berichtjes die op hun telefoon binnenkomen. Dan voelen ze druk dat ze op die berichten moeten reageren."

Die sociale druk, dat ze het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn, daarin ligt een opvoedingstaak, volgens Nikken. "Geef als ouder aan dat het belangrijk is dat een goede nachtrust extreem belangrijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Smartphoneverbod op alle scholen? 'Er is iets meer herrie, maar het werkt'

Maar opvoeden is toch ook loslaten? Voor een deel moeten kinderen toch ook zelf verantwoordelijkheid leren nemen? Daar is de hoogleraar het mee eens. "Maar daarin moeten ze wel goed worden begeleid. Je laat ze kleine stapjes zetten. Het is dan aftasten hoe het gaat. Is het kind aan het slapen, of toch stiekem andere dingen aan het doen?"

Goede antenne

Het beleid kan ook per kind verschillen, het hangt er een beetje vanaf hoe het kind zich gedraagt. "Ouders hebben vaak een goede antenne, je kent het kind als de beste."

Niet onbelangrijk, trouwens, is dat je ondertussen zélf het goede voorbeeld geeft. "Dat je tijdens het eten niet zélf ook vastgeplakt zit aan je scherm."

Dit moet je eten voor een goede nachtrust

Wat je in de uren voorafgaand aan je slaap naar binnen werkt, bepaalt in hoge mate hoe goed je slaapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van