Van kerk tot ijsbaan

Leuk zo'n kerstboom, maar wat gebeurt er met niet-verkochte exemplaren?

22 december 2019 09:37 Aangepast: 23 december 2019 06:39
Illustratief beeld Beeld © ANP

Jaarlijks vinden duizenden bomen een onderkomen in huishoudens in Nederland. Maar lang niet alle bomen gaan over de toonbank.

Tuincentrum Intratuin koopt jaarlijks zo'n 100.000 kerstbomen in voor 52 filialen. Daarvan worden zo'n 2000 tot 5000 bomen niet verkocht, zegt Intratuindirecteur Peter Paul Kleinbussink. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom je je kerstboom water moet geven

Wat er met die niet verkochte bomen gebeurt? In eerste instantie belanden ze niet op de schroothoop. Als Intratuin de verkoop aan particulieren heeft gestaakt, krijgen de overgebleven bomen gewoon een tweede kans.

'Terug de natuur in'

"De bomen gaan naar lokale activiteiten rond kerst", zegt Kleinbussink. "Denk aan de kerk of ijsbanen." Die organisaties kloppen zelf bij Intratuin aan om te vragen of er een boom over is. 

Maar voor de bomen die niet worden opgehaald door een lokaal initiatief en dus in het tuincentrum blijven staan, is het toch echt einde verhaal. "De meeste Intratuin-filialen hebben een hakselaar. Daar gaan de bomen in, en zo worden ze versnipperd." 

Zoals papier en plastic worden opgehaald, haalt de afvalverwerker ook die houtsnippers op bij de Intratuin. "Die worden dan gecomposteerd. Van de snippers wordt vruchtbare grond gemaakt, en die gaat weer terug de natuur in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstboom krioelt van de insecten: 'Check je boom op teken'

Uiteindelijk gaan natuurlijk niet alleen de bomen weg die niet worden verkocht, maar doet ook een deel van de huishoudens de kerstboom weg als de feestdagen voorbij zijn. Waar die dan naartoe gaan? "Dat verschilt per gemeente", zegt Kleinbussink.

"Bij mij in de gemeente, in Woerden, krijgen kinderen geld als ze bomen inzamelen en naar de afvalverwerker brengen." En ook die bomen worden uiteindelijk gecomposteerd.

Een kerstmannetje op een knijper? 21,50 euro

Vintage kerstballen zijn hip anno 2020. Maar wie zo'n authentieke bal op de kop wil tikken, moet wel diep in de buidel tasten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore