Scar of Bethlehem

Duister kerstwerk van Banksy duikt op in Bethlehem

22 december 2019 08:17 Aangepast: 22 december 2019 14:18
Het nieuwe werk van Banksy. Beeld © AFP

Op het eerste gezicht is het een traditioneel kersttafereel: Maria, Jozef, het Christuskind in de kribbe, de os en de ezel. Maar het nieuwe werk van Banksy op de Westelijke Jordaanoever is allesbehalve traditioneel.

Aan de vooravond van Kerstmis heeft graffitikunstenaar Banksy zijn eigen visie op de geboorte van Jezus onthuld in Bethlehem. Dat deed hij via een kunstwerk op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. 

Mortiergranaat

Het lijkt een gewoon kersttafereel met Maria en Jozef, tot je naar de achtergrond kijkt. Die bestaat uit een betonnen muur met een gapend gat in de vorm van een ster, alsof er een mortiergranaat is ingeslagen.

Het werk heet 'Scar of Bethlehem' (litteken van Bethlehem), een woordspeling op 'Star of Bethlehem'. Dat was de ster die volgens de Bijbel de drie wijzen uit het oosten leidde naar de stal waar Jezus was geboren.

Omstreden grensmuur

Wil je het kersttafereel zien, dan moet je naar het Walled-Off Hotel, waarvan alle kamers uitkijken op de omstreden grensmuur die Israël om het bezette Palestijnse gebied heen heeft gebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Irritatie over kunstwerk Banksy op garage: 'Ik mis mijn oude leven'

Wie Banksy is, is nog altijd een raadsel. De artiest is wel te volgen via een Instagram-account. Daar is ook dit nieuwste werk gepost.

Het werk van Banksy is bekend om de felle maatschappijkritiek die eruit spreekt. Geregeld duiken kunstuitingen op op plaatsen waar iets aan de hand is, meestal in de vorm van een muurschildering. De kunst verschijnt vaak onaangekondigd op stadsmuren over de hele wereld.

Bizarre beelden van de verkoop van een werk van Banksy

Eerder vernietigde een peperduur schilderij van Banksy zichzelf op een veiling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore