Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Zelfstandigen zonder kerstpakket maken verrassingspakket voor elkaar

21 december 2019 15:12 Aangepast: 21 december 2019 15:19
Dit soort kerstpakketten krijgen zzp'ers zelden. Beeld © ANP

Bij de ene opdrachtgever krijgen zzp'ers ook een kerstpakket, maar vaak gaat de doos met wijn en eten of de cadeaubon aan de neus van de zelfstandige voorbij. En dus zijn er zzp'ers die het heft in eigen hand nemen en zelf wel even regelen dat er kerstpakketten komen.

Een van die zzp'ers is freelance tekstschrijver Liv Krake. Al drie jaar achter elkaar organiseert ze een 'kerstpakketswap, waarbij zzp'ers elkaar kerstpakketten geven.

Tientallen deelnemers

"Een paar jaar geleden heb ik voor een vriendin die zzp'er is uit eigen initiatief een verrassingspakket gemaakt", vertelt Krake. "Dat vond zij heel erg leuk om te krijgen. En toen dacht ik: er zijn vast mensen die - net als ik - een kerspakket missen als zzp'er."

Zo gezegd, zo gedaan. Krake plaatste een oproep op Twitter. "Ik dacht, als er tien mensen meedoen is het ook al leuk", zegt ze. Op dit moment, bij de derde editie, zijn er 123 deelnemers.

Het kerstpakket dat Liv Krake zelf vorig jaar verstuurde. Het kerstpakket dat Liv Krake zelf vorig jaar verstuurde.

'Het gaat om het gebaar'

Krake neemt het verdeelwerk op zich. Ze verzamelt alle namen en socialemedia-accounts en zorgt via een lotingssysteem dat de deelnemers gekoppeld worden aan iemand voor wie zij een pakket moeten maken.

Voor een bedrag van ongeveer 15 euro gaan de deelnemers dan aan de slag. "Iedereen krijgt een social media account van de persoon voor wie hij of zij een pakket moet maken. Het mag eten en drinken zijn, maar je kan ook dingen aan kleine dingetjes voor in huis. Als het maar gezellig is en bij kerst past", zegt Krake. "Het gaat om het gebaar."

Het kerstpakket dat Krake zelf ontving vorig jaar. Het kerstpakket dat Krake zelf ontving vorig jaar.

De reacties zijn positief. "Er zijn altijd een paar mensen van tevoren heel enthousiast, maar meestal vinden mensen het heel leuk als de pakketten er zijn. Eigenlijk krijg ik nooit negatieve reacties", zegt Krake.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zzp'ers moeten niet zeuren over kerstpakket, stuur er zelf een naar je opdrachtgever'

Andere zzp-initiatieven

Krake is niet de enige die leuk inspeelt op de behoefte van zzp'ers om toch een kerstpakket te ontvangen. Zo werd op 20 december in Den Haag de Zelfstandigen Zonder Kerstpakket-borrel georganiseerd. "Kom binnenwaaien met een zelfgemaakt kerstpakket, en vertrek met een verrassingspakket van een andere zzp'er", schrijft de organisatie.

En ook in Groningen wordt een zzp-kerstfeest georganiseerd. "Zzp'ers zijn met kerst regelmatig de sjaak", schrijft de organisatie. "Geen kerstborrels voor arme zelfstandigen, laat staan een kerstpakket. Nou, no more, want het Grote zzp-kerstfeest is terug!"

Ook daar maken zzp'ers voor 15 tot 20 euro een kerstpakket. Verder wordt er vrolijk gedronken en gegeten, gedanst, en vertrekt iedereen met een willekeurig pakket.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van