Pollen met kerst

Verkouden? Dikke kans dat je nu al last van hooikoorts hebt

21 december 2019 11:07 Aangepast: 21 december 2019 13:43
Een hazelaar in bloei. De natuur is in de war door het warme weer. Beeld © ANP

Denk je dat je verkouden bent vanwege het wisselvallige weer? Dat hoeft niet zo te zijn. Mensen die last hebben van hooikoorts, kunnen de komende dagen en weken klachten houden. "De eerste hazelaars staan al in bloei en de elzenpollen dwarrelen door de lucht."

"Zelfs huisartsen zullen niet direct aan hooikoorts denken als mensen met klachten komen. Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg dit jaar", zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University (WUR) en gespecialiseerd in pollen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooikoortspiek wéér eerder: 'Mensen zijn niet alert en nemen hun medicijnen niet'

Hazelaars en elzen

Niet alleen de hazelaars staan dit jaar vroeg in bloei, er hangen ook flinke concentraties elzenpollen in de lucht. "Het zijn niet de witte en zwarte els, die van nature in Nederland voorkomen die in bloei komen. Het gaat om buitenlandse elzen die vaak langs straten in de steden zijn aangeplant."

Volgens Nature Today is naar schatting een derde van de hooikoortspatiënten gevoelig voor elzenpollen en ook een derde voor hazelaarpollen. "Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben en die nu verkouden zijn, moeten dus aan hooikoorts denken."

'Natuur is in de war'

Volgens Buienradar hebben we een zachte week achter de rug, met op sommige dagen temperaturen van 11 tot 16 graden. Met kerst lijkt de temperatuur tussen de 7 en 9 graden komen te liggen. Normaal is dit rond de 6 graden.

Ab Donker stuurde deze foto vandaag naar Buienradar. Ab Donker stuurde deze foto vandaag naar Buienradar.

"De natuur reageert op de hoge temperaturen", zegt Van Vliet. "De natuur is in war, vijftig jaar geleden stond de hazelaar op zijn vroegst pas 15 februari in bloei. Doordat de bomen zo vroeg in bloei staan, krijgen mensen eerder hooikoortsklachten. Dit komt steeds vaker voor."

Hooikoortspatiënten opgelet, want de piek moet nog komen. "De meeste elzen zullen rond de jaarwisseling vol in bloei komen te staan en ook de meeste hazelaars zullen nog in bloei komen." Het seizoen begint pas net.

'Tabletjes helpen niet'

Masja Hoek-Giesbergen is snipverkouden, ze gebruikt zo’n 25 zakdoekjes per dag. "Normaal heb ik pas eind januari flink last van hooikoorts en niet in december, maar nu dus wel. Sinds drie, vier dagen zitten mijn holtes vol, heb ik een loopneus en kriebelhoest. Ik kan niet door neus m'n neus ademen, dus slaap ook slecht."

Inmiddels is Masja gewend aan haar hooikoorts. "Ik ben allergisch voor alle pollen en grassen. Er valt niets aan te doen, zegt ook de allergoloog die ik heb bezocht. Tabletjes helpen niet en de injecties die ik normaal gesproken neem, daar kun je er niet teveel van halen. Dus dat stel ik zo lang mogelijk uit. Ik hoor ook van mensen uit m'n omgeving dat ze nu al last van hooikoorts hebben. We wonen redelijk groen, dus alle pollen waaien langs ons huis. Maar ik laat de kerst er niet door bederven. Ik neem gewoon een zakdoek mee, het is niet anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore