Fouilleren

Beveiligd Arnhem in de ban van hét kickboksduel tussen Badr Hari en Rico Verhoeven

21 december 2019 07:02 Aangepast: 21 december 2019 10:27
Badr Hari en Rico Verhoeven gisteren tijdens de staredown. Beeld © ANP

Miljoenen mensen vanuit de hele wereld richten vandaag hun blik op Arnhem: Badr Hari en Rico Verhoeven strijden in het Gelredome om de wereldtitel kickboksen. Het is allesbehalve een gewoon duel, ook niet voor de gemeente Arnhem. Die heeft veel veiligheidsmaatregelen moeten nemen. 

Een van de meest ingrijpende: rondom het stadion en in het centrum mag de politie preventief fouilleren. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen wapens naar het stadion meenemen. Ook is er meer politie aanwezig en wordt er bij de ingang intensiever gecontroleerd. 

Niet leuk

Volgens burgemeester Ahmed Marcouch zijn de maatregelen zeker niet leuk, maar zijn ze wel hard nodig. "Er komen zo'n 30.000 mensen naar het evenement, uit veel verschillende landen. We weten uit het verleden dat een kleine groep het kan verpesten voor de overgrote meerderheid die goede intenties heeft. Dat willen we niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rico Verhoeven en Badr Hari gaan weer vechten

Hij doelt bijvoorbeeld op het Duitse Oberhausen. Toen Badr Hari en Rico Verhoeven drie jaar geleden oog in oog met elkaar stonden in de Duitse stad, braken er massale vechtpartijen uit. Tientallen fans braken door de beveiliging, ze kwamen zelfs tot aan de ring. En vorig jaar ging het mis in Rotterdam, toen Badr Hari het opnam tegen Hesdy Gerges. Verschillende groepen gingen elkaar te lijf. 

Veilig houden

Marcouch wil dat soort taferelen absoluut niet in Arnhem hebben en trekt dus alles uit de kast om de stad veilig te houden. Dat is volgens hem niet overbodig. Hij heeft van de politie aanwijzingen gekregen dat personen met een verleden op het gebied van geweld en wapens het gala willen bezoeken. "Dat staan we niet toe." 

Rico is klaar voor Badr: 'Ik buig, maar ik breek niet'

Rico Verhoeven wil Badr niet laten winnen, koste wat het kost.

Dat het geregeld misgaat bij vechtsportevenementen, is duidelijk. Nog steeds zijn er incidenten. Zo liep deze maand nog een wedstrijd in Capelle aan den IJssel uit de hand toen een vechter werd beschuldigd van bijten van de tegenstander. De scheidsrechter probeerde de rust terug te brengen, maar kreeg toen zelf verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Daarop kon ook de scheidsrechter zich niet meer bedwingen en mengde hij zich in het gevecht. De kickbokser beschuldigt de scheidsrechter nu van mishandeling.

Betere kant

Toch gaat het de betere kant op, zegt Peter Kwint, SP-Kamerlid en bestuurslid van de Vechtsport Autoriteit. De Vechtsport Autoriteit houdt sinds 2,5 jaar toezicht op de evenementen. "We zijn begonnen, juist omdat er iets moest gebeuren. Er was in die tijd niks: iedere vechtbond had andere regels." 

Vanavond op tv

Het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven wordt vanavond op Veronica uitgezonden. De uitzending begint om 20.00 uur, de titanenstrijd tussen Hari en Verhoeven - Collision 2 gedoopt - begint niet voor 21.00 uur.

De toezichthouder stelde een convenant op met regels over bijvoorbeeld de beveiliging, maar ook dat er altijd een gediplomeerde arts aanwezig moet zijn en dat jongeren onder de 18 jaar niet meer op het gezicht geslagen mogen worden. Gemeenten kunnen vergunningen voor vechtsportgala's afwijzen als de organisator dit convenant niet heeft ondertekend.

Niks mis

Volgens de Vechtsport Autoriteit staat het buiten kijf: met de sport zelf is niks mis. Kickboksen en andere vechtsporten hebben een grote maatschappelijke waarde, stelt de organisatie. "Het draagt bij aan een gezonde leefstijl, sociale binding en een goed opvoedingsklimaat", staat in het convenant.

En volgens het Mulier Instituut, het wetenschappelijk sportonderzoeksinstituut in Utrecht, verleiden vechtsporten jongeren tot het maken van positieve keuzes. "De trainer blijkt jongeren daar te raken waar andere opvoeders niet meer in staat zijn om tot hen door te dringen", schrijven onderzoekers.

Kickboksen voor dummies met de trainer van Rico Verhoeven

Knock-out, technische knock-out, verboden stoten... Hoe werkt dat hele kickboksen nou eigenlijk?

Vechtsportgala's daarom per definitie verbieden omdat ze ook criminelen aantrekken die iets slechts in de zin hebben, is volgens Kwint niet verstandig. "Jaarlijks zijn er 400 tot 500 vechtsportevenementen in Nederland. Wij zijn bij zo'n 10 procent daarvan aanwezig om te zien hoe alles geregeld is. Soms aangekondigd, soms onaangekondigd. We hebben de indruk dat er veel minder incidenten gebeuren, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog steeds incidenten, maar wel minder vaak. Uiteindelijk hopen we dat we overbodig worden."

Gastvrij

De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft niet getwijfeld aan het evenement van vandaag. Hij wil Arnhem neerzetten als een gastvrije stad. "We zijn trots op het Gelredome en dit is een mooie sport. Dan willen we graag zo'n sportief evenement faciliteren. Zonder dat mensen daar misbruik van kunnen maken. Daar doen we het voor." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore