Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Stikstofcrisis

Boerenorganisaties slepen minister Schouten voor de rechter

20 december 2019 05:30 Aangepast: 20 december 2019 11:24
Beeld © ANP

Dertien boerenorganisaties waaronder de LTO, verenigd in het Landbouw Collectief, beginnen een rechtszaak tegen minister Carola Schouten.

Het draait allemaal om de stikstofcrisis, schrijft dagblad Trouw. De boeren willen gemaakte afspraken openbreken.

Gezondheidsrisico 

Het gaat over de 'warme sanering' van de varkenshouderij in Zuid- en Oost-Nederland. In deze gebieden met veel dieren per inwoner leveren varkenshouderijen volgens de regering risico’s op voor de gezondheid en de leefomgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofcrisis: driekwart varkensboeren vindt stoppen 'bespreekbaar'

Daarom stelde het Rijk, nog ver voor de huidige stikstofcrisis, een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar om varkenshouders uit te kopen. Die moeten hun bedrijf dan wel definitief beëindigen: ze komen alleen in aanmerking voor die uitkoopregeling als ze niet ergens anders opnieuw aan de slag gaan en er op hun plek ook geen ander aan de slag kan. Gebouwen moeten worden gesloopt en bestemmingsplannen gewijzigd.

Stikstofrechten

Het Landbouw Collectief was daarmee akkoord, maar komt nu - terwijl de regeling al gestart is - met een extra voorwaarde. De stikstofrechten mogen niet verloren gaan, vinden zij, maar moeten beschikbaar komen voor andere boeren.

Om dat af te dwingen stapt het collectief naar de rechter. Minister Schouten zei vanochtend voor het begin van de ministerraad dat de stikstofruimte niet kan worden doorgegeven aan varkenshouders die niet stoppen. ''De ruimte die door de saneringsregeling vrij komt is gereserveerd om de bouw weer op gang te krijgen. Ook hebben we ruimte nodig voor natuurherstel.''  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore