Ga naar de inhoud
Nederland

'Harde klap' voor Italiaanse maffia: ruim 300 mensen opgepakt

De politie in Italië heeft 334 mensen gearresteerd die banden hebben met de maffia. Het zou een van de grootste antimaffiaoperaties ooit zijn in het land.

2500 agenten deden mee aan de actie, waarbij ook 15 miljoen euro aan spullen en wapens in beslag werd genomen. De invallen vonden grotendeels plaats in Vibo Valentia in de regio Calabrië, de 'teen' van de Italiaanse laars.  
 

De arrestanten zouden allemaal voor de 'Ndrangheta werken, een van de grootste criminele bendes ter wereld. Door het hele land zijn mensen opgepakt, en ook in Duitsland, Zwitserland en Bulgarije waren politieacties.

Bekende advocaat

Onder hen zijn advocaten, politici en accountants. “Het zijn mensen met een baan, die zich niet in dienst hoefden te stellen van de 'Ndrangheta”, zegt de openbaar aanklager Nicola Gratteri. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, moord en het witwassen van geld. Een van de arrestanten is Giancarlo Pittelli, een bekende advocaat en voormalig lid van de Forza Italia-partij van Silvio Berlusconi. 

De actie zou eigenlijk morgen pas plaatsvinden, maar de leiders van de maffiabende hadden lucht gekregen van de plannen. Daarom sloeg de politie vandaag al toe. Bij de actie werden ook geheimen van de bende ontdekt. Zo werd een ‘pizzino’ gevonden, een stukje papier waarmee de maffiosi onderling communiceren. Om hogerop te komen binnen de maffia moet een speciale zin worden uitgesproken. Op het briefje stond de zin, die bestaat uit een citaat van drie 17de-eeuwse ridders die volgens een legende de bekendste maffiabendes van Italië hebben opgericht.  

Cosa Nostra

Volgens de openbaar aanklager is het de grootste antimaffia-actie sinds 1984. Toen werden 450 leden van de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, opgepakt en berecht. Het was een flinke klap voor de bende, die sindsdien veel macht heeft verloren. Maar de 'Ndrangheta is in dat gat gesprongen.

Afpersing, drugshandel en mensensmokkel: zo werkt de maffia

01:06
Een kijkje achter de schermen van de verschillende Italiaanse maffiaorganisaties.

De organisatie zou uit talloze losse bendes bestaan die worden aangestuurd door leiders uit Calabrië, een arme regio waar de bende ooit met criminele praktijken begon. Maar de bende heeft zijn tentakels uitgespreid en heeft nu invloed in de Italiaanse economie en politiek. En ver daarbuiten. De bende zou de grootste speler zijn in de cocaïnehandel binnen Europa.

De ‘Ndrangheta is ook actief in Nederland. In de afgelopen jaren werden tientallen kopstukken van de 'Ndrangheta hier opgepakt. De politie in Italië en Nederland is daarom steeds intensiever gaan samenwerken. 
 

Wat
Lees ook:
Wat doet de 'Ndrangheta hier in Nederland?