Te veel weerstand

Verplichte griepprik voor zorgpersoneel komt er niet

19 december 2019 20:33 Aangepast: 19 december 2019 20:35
Minister Bruins (Medische Zorg) krijgt een griepprik. Beeld © ANP

Een verplichte griepprik voor mensen die in de zorg is mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook voelen mensen die in de zorg werken er weinig voor, blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

Jaap van Dissel, directeur van het centrum infectiebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, pleitte eerder dit jaar voor een verplichte griepprik.

Driekwart zorgpersoneel neemt geen griepprik

Weigeraars willen niet ziek worden van de bijwerkingen of vinden het simpelweg niet van nut.

Slechts een kwart van de werkgevers en zorgmedewerkers is voor een plicht, 46 procent vindt het onwenselijk. Ruim tachtig procent verwacht verzet tegen een plicht, mocht die er komen, tot vertrekkend personeel aan toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griepprik bij zorgverleners roept weerstand op: 'Ik kan dit prima zelf bepalen'

Vaccinatiegraad Radboudumc 53 procent

De commissie adviseert de regering in te zetten op 'niet-verplichtende maatregelen' en noemt daarbij campagnes als voorbeeld. Een langdurige campagne in het Radboudumc heeft geleid tot verhoging van de griepvaccinatiegraad tot 53 procent in 2018, schrijven de onderzoekers.

Van Dissel trok in oktober aan de bel, omdat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel rond 30 procent ligt: "Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep. Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore