Ga naar de inhoud
Schending beroepsgeheim

Boete voor zorgmedewerker die dochter waarschuwde voor kindermisbruiker

Zorgmedewerker Reina van Loo

Zorgmedewerker Reina van Loo is veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens het schenden van haar beroepsgeheim.

Van Loo (61) deed dat omdat zij haar dochter wilde waarschuwen voor een oud-cliënt die in haar ogen een kindermisbruiker is. 

'Oppassen voor deze man'

Een jaar geleden zag Van Loo haar oud-cliënt lopen in de buurt van het huis van haar dochter en kleinkinderen in Harderwijk. "Hij was folders aan het rondbrengen in het kader van zijn dagbesteding. Ik riep direct mijn dochter: voor deze man moet je oppassen. Zij maakte nog een foto van hem." 

Van Loo voelde zich naar eigen zeggen genoodzaakt om haar dochter te waarschuwen. "Ik wist dat deze man 20 jaar geleden veroordeeld was voor seksueel misbruik van een minderjarige. Maar ook daarna heeft hij nog het een en ander opgebiecht van wat er meer recent nog is gebeurd met minderjarigen. Die meneer is verstandelijk beperkt en heeft geen controle over zijn prikkels", zei Van Loo eerder tegen RTL Nieuws. 

Geen concreet gevaar

De vrouwen waren ervan overtuigd dat de kinderen in de buurt in gevaar waren omdat de man zonder begeleiding rondliep. Maar uit het dossier blijkt dat er wel degelijk begeleiding was.

Daarom was er geen concreet gevaar, vindt de rechter, en had Van Loo niet het recht haar beroepsgeheim te schenden.

Zorgmedewerker aangeklaagd
Lees meer
Zorgmedewerker aangeklaagd die dochter waarschuwde voor kindermisbruiker

Beiden in hoger beroep

Van Loo is overigens niet van plan de boete te betalen, maar wil in plaats daarvan wel een aantal dagen de cel in. Dat wil de rechter niet, hij vindt dat zij gewoon moet betalen.

Datzelfde geldt voor Van Loo's dochter. Die kreeg een boete van 350 euro wegens smaad. Zij waarschuwde andere ouders in haar buurt. Ze plaatste de foto die ze maakte van de man in een buurtappgroep.

Zowel Van Loo als haar dochter gaat in hoger beroep.

Rechter
Lees meer
Rechter buigt zich over beroepsgeheim: mag je waarschuwen voor een kindermisbruiker?

Wat mag je als zorgmedewerker wel vertellen?

  • Met collega's die betrokken zijn bij de behandeling of zorg voor dezelfde patiënt, mogen details worden besproken die herleidbaar zijn naar de desbetreffende persoon. 
  • Buiten het werk mag je vertellen over situaties die je meemaakt of over patiënten, zo lang mensen niet kunnen raden om wie het mogelijk zou kunnen gaan. Bijvoorbeeld: "Er was vandaag een patiënt die agressief werd toen ze haar medicatie kreeg toegediend." 

En wat mag niet:

  • Details over patiënten bespreken met andere mensen die niet betrokken zijn bij de zorg voor die patiënt. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over het ziektebeeld en namen, adressen en verklaringen van de patiënt. Bijvoorbeeld: "Vandaag kwam jouw buurvrouw Leonie langs voor een soa-test."