Pomp jij zelf de banden van je auto op? Grote kans dat je dat niet goed doet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van CE Delft, waarin 92 automobilisten geobserveerd werden bij het pompen. In bijna de helft van de banden zat ook ná het pompen niet genoeg lucht. Een te zachte band verbruikt meer brandstof, slijt sneller en is bovendien minder veilig.
Veel automobilisten halen bij het pompen zelfs per ongeluk lucht uit hun banden, en rijden dus met zachtere banden weg. 37 procent van de automobilisten deed dat bij minstens één band.
Het probleem zit hem er vooral in dat veel automobilisten niet de juiste druk instellen op de pomp. Heb je bijvoorbeeld warme banden, omdat je er al op hebt gereden, dan moet je extra lucht in je banden doen. Ook winterbanden hebben een hogere druk nodig. Geen enkele automobilist in het onderzoek hield op de juiste manier rekening met deze factoren.
Gevaarlijk rijden
Rijden op te zachte banden kan gevaarlijke situaties opleveren. Een zachte band geeft namelijk meer risico op een klapband, en heeft bovendien minder grip op de weg. Niels Aussems uit Waalwijk ondervond dat aan den lijve. Eind september ging het mis, toen hij probeerde in te voegen. "Mijn auto begon te aquaplanen, waardoor ik in een slip terecht kwam. Ik had geen enkele controle meer, tot ik tegen de vangrail botste. Ik baal behoorlijk van de schade. Het kost zeker 5000 euro om het allemaal te repareren."
Na het ongeluk van Niels bleek de spanning in zijn banden veel te laag. "Dat vond ik heel raar, want ik had mijn banden een week ervoor nog opgepompt bij het tankstation. Maar ik wist niet dat je nog met allerlei dingen rekening moet houden. Je gaat er vanuit dat de bandenspanning uit het boekje gewoon klopt."
Zo pomp je je banden goed op:
Check de juiste spanning: Die vind je in het instructieboekje van je auto. Hij staat ook vaak op een sticker in je deurstijl of het brandstofklepje. Staan er meerdere bandenmaten vermeld, let dan op dat je de juiste kiest.
Temperatuur banden: Je kan de banden het beste oppompen met koude banden. Heb je meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning uit het boekje.
Soort banden: Rij je op winterbanden? Die hebben extra lucht nodig. Tel nog eens 0,2 bar op bij de adviesspanning.
Reservewiel: Vergeet de band van je reservewiel niet op te pompen. Geef deze 0,5 bar extra, zodat hij altijd klaar is voor gebruik
Er zijn ook zogenoemde 'slimme bandenpompen'. Deze houden automatisch rekening met dit soort factoren. Klik hier om te zien waar deze slimme bandenpompen staan.
Brandstofbesparing
Naast de veiligheid heeft je bandenspanning ook invloed op je brandstofverbruik. In het onderzoek van CE Delft is ook gekeken hoeveel het zou schelen als iedereen zijn banden wél goed op zou pompen. Volgens het rapport zou dat Nederlandse automobilisten tot wel 190 miljoen euro per jaar aan brandstof kunnen schelen.
Daar komt de extra snelle slijtage en de hogere kans op schade bij zachte banden nog bij. Volgens de stichting Band op Spanning kan de totale besparing oplopen tot 500 miljoen euro per jaar.
Zo'n brandstofbesparing scheelt ook veel CO2, berekende CE Delft: zo'n 280.000 ton per jaar. Dat is evenveel als de totale uitstoot van ruim 12.000 huishoudens.