Ga naar de inhoud
Straatintimidatie

Nafluiten en kushandjes geven op straat mag, is vrijheid van meningsuiting

Jonge vrouwen ervaren het vaakst respectloos gedrag op straat. Beeld © iStock

Mensen die zich in Rotterdam schuldig maken aan straatintimidatie, door bijvoorbeeld iemand na te sissen, ongewenst aan te spreken of kushandjes te geven, kunnen daarvoor niet bestraft worden. Een verbod daarop druist namelijk in tegen de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.

Dat heeft het gerechtshof Den Haag in hoger beroep besloten. Het hof deed uitspraak in een zaak tegen een 36-jarige Rotterdammer die vorig jaar zomer op straat vrouwen zou hebben lastiggevallen door ze na te roepen, kus- en handgebaren te maken en achter hen aan te lopen.

Seksueel getinte opmerkingen

Volgens het hof is bewezen dat de verdachte drie vrouwen lastigviel door hen met seksueel getinte opmerkingen aan te spreken en kusgebaren naar hen te maken. Maar hij wordt daarvoor niet vervolgd omdat wat hij heeft gedaan 'niet berust op een rechtsgeldige strafbepaling'.

Meisje
Lees meer
Meisje naroepen of naar haar sissen? Boete!

De kantonrechter had eerder anders beslist. Hij gaf de man een voorwaardelijke boete van tweemaal 100 euro voor het geven van de kushandjes en het achternalopen.

Geen onderscheid

Dus niet voor het aanspreken van vrouwen en het zeggen van dingen als 'hé, mooie dame' of 'hé, schatje'. Dat vond de rechter niet strafbaar.

Het hof maakt nu in het hoger beroep ook geen onderscheid meer 'tussen het verbaal of fysiek openbaren van gedachten of gevoelens'. Beide uitingsvormen vallen volgens het hof onder de vrijheid van meningsuiting.

VVD
Lees meer
VVD Amsterdam wil boete voor sissen naar vrouw

Als Rotterdam straatintimidatie in de APV wil opnemen, zal daarvoor eerst nieuwe landelijke wetgeving moeten worden gemaakt. Daartoe is alleen de wetgever (Eerste en Tweede Kamer) bevoegd.

Bijna alle vrouwen hebben er last van

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar in 2017 met straatintimidatie te maken heeft gehad.

81 procent van de vrouwen negeert het gedrag, 74 procent loopt zo snel mogelijk door, 51 procent kijkt afkeurend, 26 procent probeert een grapje te maken of het weg te lachen. 21 procent zegt geen interesse te hebben en 4 procent gaat het gesprek aan.

Is het altijd vervelend als mannen op straat iets roepen of fluiten? Nee: 41 procent van de vrouwen geeft aan het vleiend te vinden als mannen op straat hen complimenteren met hun uiterlijk.

Rotterdam: aanpak straatintimidatie blijft

De gemeente Rotterdam laat weten een gesprek met Den Haag te willen en door te gaan met de aanpak van de straatintimidatie. "Wij vinden dat iedereen veilig en ongestoord over straat moet kunnen, ongeacht uiterlijk. Wij gaan nu kijken of we het via de landelijke politiek kunnen organiseren."

Amsterdams beleid

Ook Amsterdam heeft een verbod op straatintimidatie opgenomen in de APV, maar het bleef de afgelopen tijd bij waarschuwingen in afwachting van het hoger beroep in de Rotterdamse zaak. "We bestuderen de uitspraak en komen later terug op de mogelijke gevolgen voor het Amsterdams beleid", reageerde de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. Het stadsbestuur komt volgend jaar met een campagne die gericht is op het tegengaan van straat- en seksuele intimidatie.