Verkoudheidsvirus

'Kinderafdelingen overvol: operaties uitgesteld en patiënten naar België'

18 december 2019 03:56 Aangepast: 18 december 2019 08:46
Kinderen met knuffels in het Berenhospitaal in het AMC, archieffoto. Beeld © ANP

De kinderafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel overvol. Zo vol zelfs, dat er opnamestops zijn ingelast en operaties worden uitgesteld. Zes patiënten zijn vanwege de enorme drukte al naar Belgische ziekenhuizen gebracht.

Dat schrijft het AD. De kinderafdelingen zouden overvol liggen vanwege een tekort aan kinderverpleegkundigen en een verkoudheidsvirus waar veel kinderen door zijn geveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Superhelden verrassen zieke kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis

Overvolle kinderafdelingen

Dat verkoudheidsvirus, het zogenaamde RS-virus, duikt iedere winter wel op. Het virus kwam dit jaar echter vroeg, waardoor veel ziekenhuizen vol liggen. Vooral 0 tot 2-jarigen kunnen ernstig ziek worden van het virus.  

Artikel gaat verder onder de video.

Simpele verkoudheid baby Daan bleek levensgevaarlijk RS-virus

Ieder jaar belanden zo'n 2500 Nederlandse baby's in het ziekenhuis door het RS-virus. Het verkoudheidsvirus is voor gezonde volwassenen vrij onschuldig, maar bij kinderen zijn de klachten serieus. Daan (3 weken oud) wordt nu behandeld op de IC.

'Doorstroming onmogelijk'

Door de tekorten moet personeel in de Randstad volgens het AD zelfs naar '30 tot 35 ziekenhuizen bellen om een plekje voor een patiënt te regelen'.

Edmond Rings, kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, vertelt dat ze al jaren kampen met een beddentekort.

"Daar komt nu bovenop dat bijna alle tachtig verpleegafdelingen in het land vol liggen met zieke kinderen. Hierdoor is geen doorstroming mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Rotterdam schenkt in beslag genomen ballonnen aan kinderziekenhuis

Hartoperaties uitgesteld

In het Sophia Kinderziekenhuis zijn hartoperaties uitgesteld, omdat er geen bedden op de intensive care beschikbaar waren.

Patiënten kunnen in België worden opgevangen en zijn volgens Rings ook daar 'in goede handen'.

Overplaatsing buitenland: 'heel vervelend'

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde noemt de situatie ook zorgelijk.

"Het overplaatsen van kinderen naar het buitenland is heel vervelend voor de ouders. Zij maken zich toch al zorgen en moeten dan ook nog eens flinke afstanden afleggen", vertelt bestuursvoorzitter Károly Illy in de krant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore