Reistijd voorkomen

Thuiswerken? Dat gebeurt vooral in de Randstad

18 december 2019 01:25 Aangepast: 18 december 2019 15:43
Illustratief beeld. Beeld © ANP

Thuiswerken is in Nederland vooral populair in gebieden waar men lang moeten reizen naar het werk. Zo zou in Amsterdam, de Gooi en Vechtstreek en Utrecht inmiddels bijna de helft van de werknemers weleens vanuit huis werken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 3,3 miljoen werkende Nederlanders deden dat vorig jaar weleens vanuit huis. Dat zijn er 500.000 meer dan in 2013, toen 2,8 miljoen mensen thuiswerkten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ov staakt, dus thuiswerken? Zo ben je productief vanuit huis

Vaak hoogopgeleiden

Het grootste deel van de thuiswerkers doet dat slechts incidenteel. Vaak gaat het om hoogopgeleiden die in de Randstad wonen en in de financiële wereld of het onderwijs werkzaam zijn. In die sectoren is thuiswerken gebruikelijk.

Volgens het CBS is thuiswerken populair in stedelijke gebieden met grote verkeersdrukte. Vandaar dat er in de Randstad zoveel vanuit huis wordt gewerkt; mensen moeten er relatief lang naar hun werk reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken: vaak handig, soms risicovol

Lange reistijd in Den Haag

Den Haag kent de langste reistijd van heel Nederland, met gemiddelde 36 minuten van woon- naar werkadres. In Nederland was de gemiddelde reistijd van huis naar werk in 2017 zo'n 28 minuten.

In Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen wonen de minste thuiswerkers. Slechts een kwart van de mensen in die regio's werkt weleens vanuit huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken wordt pas echt leuk met dit bureau voor je bed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore