Overtocht Kanaal

Migrant aangespoeld in Nederland: verdachte mensensmokkelaar voor de rechter

18 december 2019 02:06 Aangepast: 18 december 2019 04:01
Archiefbeeld. Beeld © Via @KNRM

Deze zomer werd voor de kust van Nederland het stoffelijk overschot van een Iraanse migrant gevonden. De 31-jarige Mitra Mehrad had een poging om in een rubberboot Het Kanaal over te steken niet overleefd. Een Nederlands-Guineese man die in deze zaak van mensensmokkel wordt verdacht staat vandaag, in Frankrijk, terecht.

Dat schrijft het AD. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) kreeg op 18 augustus een melding: er zou een drenkeling zijn gevonden bij IJmuiden, op enkele kilometer voor de Nederlandse kust.

Het bleek te gaan om de 31-jarige Mitra Mehrad, een Iraanse migrant die ruim een week daarvoor samen met 19 anderen had geprobeerd Het Kanaal over te steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogste aantal bootvluchtelingen op één dag: 86 waagden oversteek Kanaal

Eerste migrant die bij oversteek Kanaal verdronk

Skynews meldde eerder dit jaar dat Mehrad tijdens die overtocht samen met twee andere migranten te water was geraakt. Terwijl de andere twee gered konden worden, werd Mehrad meegesleurd door de stroming.

Volgens verschillende Engelse en Franse media is de Iraanse de eerste migrant die verdronk bij een poging om Het Kanaal over te steken.

Artikel gaat verder onder de video. 

Meer migranten waagden dit jaar oversteek Kanaal: 'Na brexit misschien te moeilijk'

Meer migranten, vooral Iraniërs, proberen via Calais het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. De brexit speelt daarbij mee: sommige migranten zijn bang dat het daarna te moeilijk wordt om de grens over te komen.

Franse justitie

Omdat de rubberboot vol migranten vanuit het Franse Calais was vertrokken, werd de zaak in augustus overgedragen aan de Franse autoriteiten.

In dat onderzoek kwam justitie de Nederlands-Guineese mensensmokkelaar Ibrahima K. op het spoor.

Nederlandse mensensmokkelaar

Mehrad en de 19 andere migranten zouden volgens het AD ieder 3.500 euro aan de smokkelaar hebben betaald. In ruil daarvoor leverde hij, in samenwerking met een Afghaanse verdachte, de rubberboot.

De twee worden ervan verdacht zo bijna honderd migranten naar Groot-Brittannië te hebben gesmokkeld.

Vandaag staan Ibrahima K. en de andere mensensmokkelaar in Frankrijk terecht. Ze worden verdacht van mensensmokkel en doodslag van Mehrad. Daarvoor kunnen de twee maximaal 10 jaar cel krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore