Ga naar de inhoud
Burgemeester grijpt in

Dierenbeschermster vindt dode kat op oprit: 'Dit is een bedreiging'

De grasbaal die de dierenbeschermster op haar oprit vond. Beeld © Saskia van Rooy

Dierenbeschermster en raadslid Saskia van Rooy uit Stolwijk is woest, maar ook angstig. Ze vond zaterdag een dode kat en en grote baal gras op haar oprit. Een bedreiging, volgens haar. "Wat is het volgende? Een bom op mijn huis?"

Volgens Van Rooy moet de dode kat afkomstig zijn van de jagers van Wildbeheereenheid Krimpenerwaard en de boeren die achter hen staan. De dierenbeschermster en jagersvereniging liggen al langer met elkaar in de clinch.

Zwanenjacht
Lees ook:
Zwanenjacht in Nederland: wat mag wel en wat mag niet?

Van Rooy vindt dat de jagers stelselmatig zwanen mishandelen en gaat iedere zaterdag op pad met haar camera om vast te leggen wat de jagers doen. Zij ontkennen de dieren te mishandelen.

Burgemeester moet ingrijpen

Vorige week liep een raadsvergadering, waar Van Rooy en de jagersvereniging beide bij aanwezig waren, nog uit de hand toen het onderwerp ter sprake kwam. Burgemeester Roel Cazemier moest de vergadering onderbreken omdat de twee zo tegen elkaar tekeer gingen.

De gemoederen zijn inmiddels zo hoog opgelopen in de gemeente na de vondst van de dode kat, dat de burgemeester zich vandaag genoodzaakt voelde een brief aan de inwoners te schrijven. Daarin roept hij op tot rust.

Doodgeschoten
Lees ook:
Doodgeschoten en gedumpt: negen zwanen gedood in twee dagen

Die rust heeft Van Rooy nog niet gevonden na zaterdag. Ze schrok zich dood toen ze een appje van haar buurmeisje kreeg, vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Ze zei dat waarschijnlijk één van mijn poezen dood op mijn oprit lag. Ik was zelf niet thuis, dus ik kon niet gaan kijken. Toen ze een foto stuurde, was ik heel opgelucht: het was gelukkig niet mijn poes. Maar hij leek wel op die van mij."

De volgende ochtend kon ze op nog een tweede verrassing rekenen: er stond ineens een grote grasbaal op haar oprit. "Ik kon drie dagen mijn huis niet uit. Mijn ouders wonen in België en zijn ziek. Ik kon niet naar ze toe, omdat ik er niet met mijn auto langs kon." De gemeente heeft de grasbaal gisteren weggehaald.

Volgens Van Rooy waren de dode kat en baal gras slechts een tipje van de ijsberg. "Ik word al jaren bedreigd door deze jagers en boeren. Ze hebben me meerdere keren in elkaar geslagen en bedreigd. Iedere keer komen ze weer met wat anders. Wat is het volgende? Een bom op mijn huis?"

'Niets mee te maken'

Harm Koelewijn, bestuurslid van Wildbeheereenheid Krimpenerwaard, ontkent met klem dat de vereniging iets te maken heeft met de dode kat en grasbaal die Van Rooy op haar oprit vond. "Dit hebben wij gewoon echt niet gedaan. 100 procent niet."

Dit
Lees ook:
Dit is de man die honderdduizend vogels redde (en al 30 jaar niet op vakantie ging)

Hij erkent wel al tijden met de dierenbeschermster in de clinch te liggen. Koelewijn zegt dat de jagers haar helemaal zat zijn. "Door haar kunnen wij ons werk niet goed meer doen. Het is heel irritant als iemand de hele dag achter je aan loopt met een camera."

Aangifte doen

Hij zegt dat de jagersvereniging niets doet wat volgens de wet niet is toegestaan. "Als Van Rooy strafbare feiten constateert, moet ze daarvan aangifte doen, maar dat doet ze niet. Ze loopt de hele dag achter ons aan met een camera. Als er strafbare dingen zouden gebeuren, zou ze daar allang filmpjes van moeten hebben."

Automobilist
Lees ook:
Automobilist rijdt in op zwanenfamilie: vader met jong overlijden

Koelewijn zegt bovendien het beleid van de provincie Zuid-Holland te volgen. "Als zij het niet eens is met dit beleid, moet ze aankloppen bij de provincie. Niet bij ons."

Rond de tafel

De burgemeester heeft inmiddels aangegeven open te staan voor een bemiddelingsgesprek. De jagersvereniging ziet dat wel zitten, maar Van Rooy moet er niet aan denken. "Denkt hij echt dat ik rond de tafel ga zitten met mensen die mij al jaren bedreigen? Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt."

De diereneschermster zegt zich niet tegen te laten houden door de dode kat. "Natuurlijk word ik zelf ook moe van dit gedoe. Maar ik voel een morele verplichting naar de dieren toe. Als ik niet voor ze opkom, wie doet dat dan wel?"

Diefstal
Lees ook:
Diefstal babyzwanen blijft mysterie: nemen bendes de pulletjes mee?

De politie zegt op de hoogte te zijn van de zaak, maar wil niet ingaan op individuele gevallen. Van Rooy heeft nog geen aangifte gedaan, maar zegt dit morgen te gaan doen.