Bekeerd

Net voor kerst dreigt uitzetting christelijk gezin: 'Iran is echt gevaarlijk'

18 december 2019 07:51 Aangepast: 18 december 2019 07:52
Illustratief beeld van een AZC. Beeld © Weert.nl

Het is 2018 als de autoriteiten in Iran erachter komen dat Zahra en haar gezin zich hebben bekeerd tot het christendom. Zahra wordt bedreigd vanwege die bekering en besluit naar Nederland te vluchten met haar twee tienerzoons. Nu dreigt de IND hen uit te zetten. Terug naar het regime dat hen bedreigde.

"De wanhoop is met geen pen te beschrijven", zegt Esther van Dijken. Ze begeleidt het gezin, dat gisteravond nog vastzat in een detentiecentrum in Zeist, maar later op de avond vrijkwam. "Ze zijn vreselijk geschokt en bang. Ze hoopten altijd op een veilige plek. Nederland moest die veilige plek zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Duizend demonstranten opgepakt in Iran'

Zahra en haar zoons kwamen in maart 2018 naar Nederland. De reden: Iraanse autoriteiten waren er via de school van de zoons achtergekomen dat het gezin zich had bekeerd tot het christendom en moeder Zahra werd bedreigd door het regime, vertelt Esther. "Als je je op dit moment in Iran bekeert van moslim tot christen, ben je vogelvrij."

Het gezin vluchtte en belandde in een azc in Hoogeveen. Daar leefden Zahra en haar zoons ruim anderhalf jaar. De zoons – nu 17 en 18 jaar oud – gingen naar school op het Roelof van Echten College en speelden fanatiek waterpolo bij ZPC Hoogeveen. En het hele gezin ging wekelijks naar de Ichthuskerk.

Van bed gelicht

"Tot ze op 3 december van hun bed werden gelicht door tien politieagenten", vertelt Esther. Een busje bracht hen naar een detentiecentrum. Een stacaravan was tot gisteren hun onderkomen, op een terrein dat is omringd door prikkeldraad en muren. Nu zitten ze volgens Esther weer in een nieuw azc.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelooft niet dat het gezin zich daadwerkelijk bekeerd heeft en daarom wil de IND het gezin uitzetten, vertelt advocaat Inge Zuidhoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ambassademedewerkers Iran uitgezet, Nederlandse ambassadeur teruggeroepen

Maar dat mag niet gebeuren, vindt Esther. Want los van het dreigende regime hebben Zahra en haar zoons niets meer in Iran, zegt ze. "Ze hebben geen huis, geen geld. Ik zou niet weten hoe je een toekomstperspectief moet organiseren. Als we mensen uitzetten naar Iran, moeten we in ieder geval zorgen voor een toekomstperspectief."

Ook VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen over het lot van het gezin. "Uitzetting hangt hun boven het hoofd en terugkeer naar Iran is echt gevaarlijk", zegt een woordvoerder. "De mensenrechtensituatie in Iran is al lang heel slecht, met name voor bekeerlingen, opposanten en homoseksuelen."

Slachtoffers van geweld

In Iran lopen etnisch-religieuze minderheden het risico in de gevangenis te belanden of slachtoffer te worden van geweld, legt ze uit. "Sinds de revolutie in 1970 is Iran een islamitische republiek. Gedrag dat in strijd is met de islam, zoals alcoholgebruik of overspel, wordt bestraft met de dood, steniging of zweepslagen."

En de straffen worden er volgens haar niet minder op. "De bevolking protesteert sinds november vanwege stijgende brandstofprijzen. Sindsdien is het regime nog strenger geworden." Dat ziet ook Esther. "Op dit moment wordt iedereen gearresteerd en handelt het regime gewetenloos."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brandstofrellen' in Iran: internet geblokkeerd

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind riep gisteren nog op tot verscherpte en gerichte sancties voor Iran. Op Twitter schreef hij: 'Vervolging van christenen in Iran wordt intenser vooral voor kerst. Eerste week december al 114 christenen in het detentie. Verscherpte en gerichte sancties en druk hard nodig!' 

Hij kent het verhaal van Zahra en haar zoons, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Uit belang voor het gezin kan ik er niets over zeggen op dit moment, maar ik ken de zaak en het heeft onze aandacht."

Bekering niet geloofd

Het gezin zou eigenlijk op 10 december al uitgezet worden, maar die vlucht werd geannuleerd nadat het gezin een nieuwe asielaanvraag had ingediend. Ook die wil de IND dus afwijzen, zegt advocaat Zuidhoek. "De IND zegt: wij geloofden al niet dat je bekeerd bent. Nu wil je iets bewijzen wat wij eerder al niet geloofden. Dus je bouwt voort op een bekering die wij al niet geloofwaardig vinden."

Dat terwijl de jongens zich juist meer zijn gaan verdiepen in het geloof, vertelt Zuidhoek. Ze doen aan bijbelstudie en gaan naar zogenoemde 'discipel-les'. "Ze werden in de tussentijd nog actiever in het geloof. Maar de IND moet jouw innerlijke overtuiging geloofwaardig achten. Hebben ze die al een keer ongeloofwaardig geacht, dan kun je daarna zo actief zijn als je wilt, maar dat kun je bijna niet meer goedmaken."

Gedwongen uitzettingen naar Iran

In het afgelopen jaar waren er 40 gedwongen uitzettingen naar Iran, blijkt uit cijfers van overheid.nl. Vorig jaar en in 2017 waren dat er 30.  Het is onduidelijk in hoeveel gevallen het om christelijke bekeerlingen gaat. De reden van de uitzettingen wordt niet gegeven bij de cijfers.

Uitzetting aanstaande zondag

De uitzetting staat nu gepland voor zondag. Zuidhoek verwacht niet dat die doorgaat nu het gezin gisteravond werd vrijgelaten. Ze denkt vandaag nog een definitieve beslissing te krijgen van de IND. Is die in het nadeel van het gezin, dan gaat ze in beroep. Een rechter moet dan beslissen of de besluitvorming van de IND juist en zorgvuldig was. 

De vader van het gezin is inmiddels ook gevlucht uit Iran. Hij werd opgepakt in Iran, maar kwam even op vrije voeten in ruil voor al zijn bezittingen. Vermoedelijk verblijft de man in Griekenland. 

De IND was niet bereikbaar voor commentaar.

Onbewust filmt de Iraanse demonstrant Pouya (27) zijn laatste dag

Wekenlang heerst er chaos en onrust in Iran. Bij protesten tegen de overheid zijn naar schatting zeker 180 mensen omgekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore