Hoge Raad

Advies: 'Sta euthanasie op wilsonbekwame, demente patiënt toe'

17 december 2019 14:27 Aangepast: 17 december 2019 14:29

Euthanasie op dementerende patiënten is toegestaan als ze daartoe een geldig verzoek hebben ingediend toen ze nog helder van geest waren. Dat advies heeft de procureur-generaal aan de Hoge Raad gegeven.

Artsen hoeven niet in alle gevallen te proberen nog over de euthanasie te communiceren met wilsonbekwame patiënten.

74-jarige vrouw

De zaak draaide om de strafvervolging van de voormalige verpleeghuisarts Catharina A.,  die euthanasie had toegepast op een 74-jarige vrouw uit Den Haag. Zij was ernstig dement en wilsonbekwaam.

Voordat haar alzheimer zo vergevorderd was, had ze duidelijk opgeschreven en tegen haar naasten gezegd dat ze niet meer wilde leven als ze moest worden opgenomen in een verpleeghuis. Toen het eenmaal zover was, kon ze haar verzoek echter niet eenduidig herhalen en gaf ze tegenstrijdige signalen.

Euthanasie: de misverstanden en hoe het werkelijk zit

Er bestaan in binnen- en buitenland nogal wat misverstanden over de manier waarop euthanasie in Nederland geregeld is. Wat mag er wel? Wat mag er niet?

Terecht besluit

Volgens de procureur-generaal, wiens advies zwaar weegt, heeft de rechtbank eerder terecht besloten dat de inmiddels gepensioneerde arts de zorgvuldigheidseisen voldoende heeft nageleefd.

"Als een arts tot de conclusie komt dat dit zinloos is en onnodig belastend voor de patiënt, moet dit medisch-professionele oordeel in beginsel worden gerespecteerd door de rechter", luidt het advies aan het hoogste rechtscollege.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hugo de Jonge: 'Praat over het einde van je leven'

Voor de betrokken arts was de strafzaak al afgerond. Het Openbaar Ministerie (OM) was niet uit op straf, maar wil een uitspraak van het hoogste rechtscollege om meer duidelijkheid te krijgen over de manier waarop de euthanasiewet moet worden uitgelegd.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat de Hoge Raad zich over deze wet gaat uitspreken.

Uitzichtloos lijden

Volgens de procureur-generaal is de kern van de zaak dat 'de wetgever heeft willen voorkomen dat wilsonbekwame patiënten in een situatie van uitzichtloos lijden belanden als zij om dat te voorkomen tevoren schriftelijk om euthanasie hebben verzocht". Zoals altijd moet sprake zijn van ondraaglijk, uitzichtloos lijden en moet dus eerder een geldig euthanasieverzoek zijn opgesteld.

Artsenfederatie KNMG werkt aan een nieuwe visie en verwacht die in de loop van volgend jaar te publiceren. De Hoge Raad doet waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Euthanasie wordt gezien als moord, maar deze dood van Luuk (4) was veel erger'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore